Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών: «Άξιον Εστί» για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Μεγάλη συναυλία του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών για τα 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 και ώρα 20:00, στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, υπό την αιγίδα του Δήμου Πέλλας.
Τα σύνολα του Ωδείου, Μικτή & Νεανική Χορωδία, όπως και η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, θα ερμηνεύσουν το εμβληματικό «Άξιον Εστί» των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη. Τον ρόλο του Ψάλτη θα ερμηνεύσει ο βαρύτονος Αθανάσιος Μπατάλας και στον ρόλο του αφηγητή θα βρίσκεται ο ποιητής και κοινωνιολόγος, Ιωάννης Αρκέτος. Τον ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή θα ερμηνεύσει ο σπουδαίος του ελληνικού τραγουδιού, Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης.
O Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Το 1996 κερδίζει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο ερμηνείας παραδοσιακής μουσικής και με υποτροφία της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths (πτυχίο, μεταπτυχιακό στην Εθνομουσικολογία) ενώ τελειώνει με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ως υπότροφος του ιδρύματος Michael Marks Charitable Trust. Το 2004 αρχίζει την συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα στη τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Τα Παιδιά της Νιόβης» και ακολουθούν τα ορατόρια «Κοσμάς ο Αιτωλός» (σε ποίηση Ιάκωβου Αυλητή), «Απόστολος Παύλος», καθώς και η μουσική μονογραφία «Άγιες Μνήμες» (σε ποίηση Δημήτρη Ι. Μπρούχου). Το 2005 βραβεύεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Λονδίνου (Hellenic Foundation) ως «Ο πιο υποσχόμενος νέος Έλληνας καλλιτέχνης του Λονδίνου» και το 2006 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής και σολίστας στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου με πατρόνα τον τότε Πρίγκιπα Κάρολο, σημερινό βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος παραστάσεων, ηχογραφήσεων και σεμιναρίων καθώς και στο Βυζαντινό Φεστιβάλ του Λονδίνου ερμηνεύοντας το ειδικά γραμμένο έργο του Sir John Tavener «Μοιρολόι για την Κωνσταντινούπολη». Από το 2010 έως σήμερα, μαζί με τον αδερφό του Ματθαίο, υπήρξε κύριος εμπνευστής και παραγωγός των παραστάσεων «Ψυχή & Σώμα» αγκαλιάζοντας ένα παγκόσμιο ρεπερτόριο μουσικής σε σημαντικά κέντρα πολιτισμού του δυτικού κόσμου αλλά και της Μέσης Ανατολής. Το 2019 συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη σε ένα από τα τελευταία projects του συνθέτη με τίτλο «Μίκης ο Ευξείνιος» (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) ενώ η μουσική του πορεία έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αφιερωμάτων. Από τον Σεπτέμβριο του 2008-2014 διετέλεσε Επισκέπτης Βοηθός Ερευνητή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2010 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με κύριο αντικείμενο τη φωνητική παιδεία και την παιδαγωγική της. Τέλος, είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού διπλώματος (2015) με βαθμό άριστα.

Στη συναυλία διευθύνει ο καθηγητής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών, Ευθύμιος Μαυρίδης.

Ο κ. Μαυρίδης γεννήθηκε στην Κατερίνη. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό ωδείο Κατερίνης. Το 1985 με υποτροφία συνεχίζει τις σπουδές του στις Η.Π.Α. στο κολέγιο Messiah, όπου αποφοιτά το 1989 με το Bachelor of Arts in Music, και συνεχίζει τις σπουδές του στην Βιέννη. Τo 1990, για οικογενειακούς λόγους επιστρέφει στην Ελλάδα. Το 1994 λαμβάνει το Β΄ βραβείο στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό για διπλωματούχους πιανίστες που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1999 παίρνει το δίπλωμα μονωδίας με τον βαθμό «΄Αριστα Παμψηφεί». Συμμετείχε σε παραγωγές του οργανισμού «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», του διεθνούς φεστιβάλ Ολύμπου, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α.
Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και καθηγητής πιάνου, μονωδίας, ανωτέρων θεωρητικών της Α.Μ.Σ.Α. «Σοφία Κακούρη». Διευθύνει την Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», την χορωδία της Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» και το φωνητικό σύνολο «de profundis». Από το 2011 του έχει ανατεθεί η καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων της Εστίας Πιερίδων Μουσών «Εαρινές Ημέρες Μουσών». Το 2014-2016 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από το 2022 συνεργάζεται με το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών.
Πρωτοστάτησε στην καθιέρωση θεσμών όπως η «φεγγαράδα στην Πύδνα», οι «εορταστικές συναυλίες» σε Ιερούς Ναούς, οι «εαρινές ημέρες μουσών», οι αναδείξεις ιστορικών χώρων και μνημείων (Αρχαία Πύδνα, Ζιντζιρλί τζαμί, Κουρσούμ τζαμί, Παναγία της Καρμήλου κ.α.)
Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα εκτός από τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει και αρκετές χώρες του εξωτερικού ( Η.Π.Α., Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σερβία, Ιταλία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Γερμανία, Κύπρο).
Σημαντική είναι και η κοινωνική του δράση με συναυλίες και αφιερώματα για τα ναρκωτικά στους εφήβους, δωρεά οργάνων, καρκινοπαθείς, μέριμνα παιδιού, πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία του ψυχιατρικού νοσοκομείου, φυλακές, η μουσική τέχνη στην καθημερινότητα των δημοτικών χώρων, κοινωνικά παντοπωλεία κ.α.
Την καλλιτεχνική & επιστημονική και διοργανωτική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών, Ιωάννης Ανδρόνογλου, Δρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: