Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Δήμος Πέλλας: «Έκθεση με βυζαντινά και μεταβυζαντινά χειρόγραφα από τη Δυτική Μακεδονία»

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Πέλλας θα φιλοξενήσει έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών με θέμα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χειρόγραφα της Δυτικής Μακεδονίας. Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από κείμενα και φωτογραφίες τα σημαντικά αυτά γραπτά μνημεία που χρονολογούνται από τον 12ο ως τον 19ο αιώνα και σώζονται σε βιβλιοθήκες της Δυτικής Μακεδονίας. Τα χειρόγραφα είναι θρησκευτικά με κείμενα λειτουργικά και λόγους Πατέρων της Εκκλησίας, νομοκανονικά, φιλοσοφικά, μαθηματάρια διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών και πατερικών κειμένων και μουσικά.
Μέσω της έκθεσης ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει μια συνοπτική όσο και ουσιαστική γνώση του περιεχομένου των χειρογράφων και να κατανοήσει την πολιτιστική, πνευματική και εθνική σημασία τους για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Δρ. Αγαμέμνων Τσελίκας, φιλόλογος-παλαιογράφος· ένας σημαντικός επιστήμονας που μέσα από το πολυετές επιστημονικό και συγγραφικό του έργο στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας γεφύρωσε την απόσταση του κοινού με την βυζαντινή και μεταβυζαντινή γραμματεία.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 και ώρα 7.30, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 29 Μαρτίου έως τις 29 Απριλίου 2024, από τις 6 έως τις 9 μ.μ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: