Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» στην τσέπη των συμβασιούχων

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «παγώνει» τη μισθολογική εξέλιξη εργαζομένων που παραμένουν στη δουλειά τους βάσει προσωρινών διαταγών ή ασφαλιστικών μέτρων ● Οργισμένη καταγγελία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ ● Ομόφωνα δεκτό στον Δήμο Αθηναίων το ψήφισμα για τη μισθολογική εξίσωση που εισηγήθηκε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει συνολική θετική λύση.
«Βόμβα» στις αποδοχές συμβασιούχων βάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Με ένα έγγραφο που καταγγέλλεται ως «επιεικώς απαράδεκτο» από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και εκδόθηκε ως απάντηση σε σχετικό ερώτημα δήμου, το ΓΛΚ «παγώνει» τη μισθολογική εξέλιξη συμβασιούχων που παραμένουν στην εργασία τους βάσει προσωρινών διαταγών ή ασφαλιστικών μέτρων.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει το ΓΛΚ ότι δίνει μια δική του «ερμηνεία» στην ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα όχι μόνο οι συμβασιούχοι που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία να στερούνται την -πενιχρή, τονίζουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του δημόσιου τομέα- αύξηση του βασικού τους μισθού κατά 40 ευρώ που θεσπίστηκε από 1ης/1/2024, αλλά και τους «ζητάει να την επιστρέψουν αναδρομικά», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Στο έγγραφό του (αριθμ. πρωτ.: 2/13620/ΔΕΠ/5-3-2024) το ΓΛΚ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «...οι υπάλληλοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έληξε και απασχολούνται δυνάμει προσωρινής διαταγής δεν εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τον ν. 4354/2015, ούτε είναι δικαιούχοι των αυξήσεων του ν. 5045/2023, διότι η απασχόλησή τους κατά το χρονικό διάστημα αυτό δεν στηρίζεται στη σύμβαση εργασίας».
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ απαιτεί την άμεση ανάκληση του εγγράφου του ΓΛΚ και απευθύνεται στους ίδιους τους εργαζομένους που απασχολούνται στα γραφεία μισθοδοσίας των δήμων της χώρας, καλώντας τους να μην προχωρήσουν σε καμία αναδρομική περικοπή της αύξησης του βασικού μισθού των συναδέλφων τους που απασχολούνται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα επανέλθει στο θέμα με νεότερη τοποθέτησή της. Στην πράξη, με το έγγραφό του το ΓΛΚ διαμορφώνει ένα σκηνικό όπου πλήθος συμβασιούχων θα εργάζεται με κατώτερες αποδοχές από τον κατώτατο (εισαγωγικό) μισθό που ισχύει σήμερα για τον δημόσιο τομέα.
Οι εξελίξεις συζητήθηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, με τους εργαζομένους να ζητούν αντίδραση από το συλλογικό όργανο του πρώτου δήμου της χώρας. Η «ερμηνεία» του ΓΛΚ να «παγώσει» η μισθολογική εξέλιξη συμβασιούχων που διατηρούνται στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα έως ότου εκδοθεί μια δικαστική απόφαση είναι αναντίστοιχη της ισχύουσας νομοθεσίας, κατήγγειλε ο εργαζόμενος, μέλος της «Εργατικής Αντεπίθεσης», Σπ. Ρεμπούσκος, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων, Δ. Αντώνος, τόνισε τις συνθήκες ανισότητας και εργασιακής ομηρίας που διαμορφώνει το ΓΛΚ σε βάρος των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και «για την ίδια εργασία παίρνουν άνισους μισθούς».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που εισηγήθηκε ο δήμαρχος, Χ. Δούκας. Με το ψήφισμα ο Δήμος Αθηναίων ζητά τη μισθολογική εξίσωση των συμβασιούχων με τους μόνιμους εργαζομένους με ομοειδή εργασία, καλεί την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει «συνολική θετική λύση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που δημιουργεί συνθήκες ομηρίας και άνισης μεταχείρισης» και δηλώνει ότι συμπαρίσταται στον «δίκαιο και ηθικό αγώνα των συμβασιούχων».

Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: