Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Μώραλης, χειρότερα από τον Βορίδη

Ο δήμαρχος Πειραιά ξεπέρασε σε αντεργατικές «εμπνεύσεις» τον πρώην υπουργό Εσωτερικών. ● Κατέθεσε αίτηση ακύρωσης προσωρινής διαταγής υπέρ παραμονής 211 συμβασιούχων στον δήμο. ● Τα ασφαλιστικά μέτρα προστάτευαν τους εργαζόμενους μέχρι την προγραμματισμένη εκδίκαση της αγωγής τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου τον Δεκέμβριο του 2024. ● Να του θυμίσει κάποιος ότι η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει ομόφωνα την κατάργηση της διάταξης Βορίδη;
Ξεπερνώντας ακόμη και τις αντεργατικές «εμπνεύσεις» του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, η δημοτική αρχή Πειραιά προσέβαλε προσωρινή διαταγή υπέρ της παραμονής 211 συμβασιούχων του δήμου στην εργασία. Η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η δημοτική αρχή Γιάννη Μώραλη κατά της προστατευτικής για τους εργαζόμενους προσωρινής διαταγής συζητήθηκε χθες στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, με την απόφαση του δικαστηρίου να αναμένεται προσεχώς. Ολα αυτά ενώ η κύρια αγωγή των εργαζομένων για τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου.
Πρωτοφανές
Στις 6 Μαρτίου οι 211 συμβασιούχοι -πλήθους κατηγοριών και ειδικοτήτων, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να εργάζεται σε ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες όπως είναι η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός- κέρδισαν προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο για την παραμονή τους στον Δήμο Πειραιά μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αγωγή τους, σε περίπου 9 μήνες από σήμερα. Η δημοτική αρχή Πειραιά αντέδρασε σπεύδοντας να ζητήσει ακύρωση της προσωρινής διαταγής κατόπιν απόφασης της Δημοτική Επιτροπής. Ανάλογη νομική κίνηση δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Δήμου Πειραιά τονίζουν εργαζόμενοι και αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι του δήμου –και πιθανόν να μην έχει γίνει ούτε σε άλλον ελληνικό δήμο.
Ουσιαστικά η δημοτική αρχή Πειραιά προσφεύγει κατά ασφαλιστικών μέτρων που κέρδισαν οι εργαζόμενοι και όχι πρωτόδικης απόφασης επί της κύριας αγωγής. «Ερχεται ο δήμος ως επισπεύδων και ουσιαστικά αμφισβητεί μια δικαστική απόφαση που προστατεύει τους εργαζόμενους μέχρι τον μήνα Δεκέμβριο. Πρόκειται για μια προπαρασκευαστική ενέργεια που προετοιμάζει πολύ νωρίτερα την απόλυσή τους. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης. Να σημειωθεί ότι η κίνηση του δήμου έρχεται να «επεκτείνει» σε αντεργατικότητα ακόμη και την περιβόητη «διάταξη Βορίδη», η οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ να ασκούν εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων -όχι ασφαλιστικών μέτρων- που είναι ευνοϊκές για εργασιακές διεκδικήσεις. Να σημειωθεί ακόμη ότι η «διάταξη Βορίδη» έχει δεχτεί την καθολική αντίθεση του αυτοδιοικητικού θεσμού. Προ ενός μηνός μάλιστα η ΚΕΔΕ ζήτησε ομοφώνως την κατάργηση της διάταξης που «καταφανώς φαλκιδεύει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ».
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι τον εργαζομένων αμφισβητούν την επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής Πειραιά, σύμφωνα με την οποία η αίτηση ακύρωσης έγινε καθώς δεν επαρκούν οι πόροι του δήμου για τη μισθοδοσία των 211 συμβασιούχων. «Ολοι τους μισθοδοτούνταν το 2023 και κάποιοι από αυτούς μπήκαν και σε καινούργια 8μηνη σύμβαση, που σημαίνει ότι θα πληρώνονται κανονικά» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών, Μηχανικών & Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά (ΣΟΜΕΔΠ) -και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ- Βασίλης Γκιτάκος, συμπληρώνοντας: «Αν δει κανείς τις υπερωρίες που εγκρίνονται κάθε χρόνο για το προσωπικό του δήμου, είναι πολλαπλάσιες σε ποσά από τις μισθοδοσίες των 211. Αυτό σημαίνει ότι διατηρώντας σε μικρό αριθμό το προσωπικό εντατικοποιείται η δουλειά των εργαζομένων, ενώ ο δήμος θα μπορούσε να προσλάβει εργαζόμενους και να διασφαλίζεται η αποφυγή εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων».
Μεγάλα κενά
Το ΣΟΜΕΔΠ έχει τονίσει κατηγορηματικά ότι «οι 211 συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρωτίστως εξυπηρετούν με την εργασία τους τις μεγάλες ανάγκες του πειραϊκού λαού». Τα κενά στον Δήμο Πειραιά -όπως και στο σύνολο των δήμων ανά την επικράτεια- χαρακτηρίζονται μεγάλα σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον κ. Γκιτάκο, σήμερα το μόνιμο προσωπικό του Δήμου Πειραιά είναι μόλις το 1/3 του αντίστοιχου προσωπικού που υπήρχε το 2010.

Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: