Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

«Πάγος» και από JP Morgan, ενώ προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη Moody’s

Διπλό ράπισμα στο οικονομικό success story που επιμένει να σερβίρει η κυβέρνηση.
Την ώρα που πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούσαν να χαρακτηρίζουν ως αναμενόμενη την απόφαση του οίκου Moody’s να μη δώσει επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, ένα ακόμη μικρό χτύπημα στην επίπλαστη εικόνα οικονομικής ευφορίας ήρθε από την JP Morgan.
Ειδικότερα η μεγάλη επενδυτική τράπεζα σε ανακοίνωσή της προτείνει την παραμονή της Ελλάδας στις αναπτυσσόμενες αγορές και εξηγεί γιατί δεν πληρούνται τα κριτήρια αναβάθμισης στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM) . Σύμφωνα με την JP Morgan μόνο τρεις ελληνικές μετοχές πληρούν πληρούν τις προϋποθέσεις για τον δείκτη DM Europe και η Ελλάδα χρειάζεται πέντε μετοχές.
Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης θεωρούν απίθανο η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σημειώνοντας ότι οι κανόνες του του MSCI˖ για την ταξινόμηση της αγοράς είναι:
• 5 μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας που είναι:

  • Ανώτατο όριο αγοράς 5,8 δισ. δολ. για την MSCI Europe.
  • Ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ. δολ.

• Τα κριτήρια προσβασιμότητας στην αγορά
• Διαθεσιμότητα επενδυτικών μέσων
Η απάντηση του Υπ.Οικ. για τη Moody's
Σήμερα, πάντως πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τις ανακοινώσεις της Παρασκευής από τον οίκο Moody's, χαρακτηρίζοντας ως «αναμενόμενη» την απόφαση να μην δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας.
Από το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι ο οίκος αξιολόγησης είναι ο τελευταίος από τον οποίο αναμένει η κυβέρνηση να δώσει την επενδυτική βαθμίδα και σημειώνουν ότι δεν προβλεπόταν περαιτέρω αναβάθμιση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς είχε κάνει αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες πριν από έξι μήνες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: