Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Μήνυμα ΔΕΥΑ Δήμου Πέλλας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου 2024)

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (ΠΗΝ) θεσπίστηκε πριν 31 έτη (1993) στη Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Την ίδια χρονιά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο η 22η Μαρτίου ανακηρύχθηκε ΠΗΝ και εορτάζεται συνεχώς κάθε έτος από τότε. Φέτος, η ΠΗΝ 2024 αφιερώνεται στην ειρήνη.
Είναι μια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού και της επείγουσας ανάγκης διασφάλισης ενός βιώσιμου μέλλοντος στον πλανήτη μας, για να υπάρχει ειρήνη.
Λέμε συνήθως, ότι κάποιος πόλεμος στο μέλλον θα γίνει για το νερό. Σαφώς, το επιθυμητό θα ήταν να υπάρχει και νερό σε αφθονία και ειρήνη. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Δύσκολο, καθώς σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 3,5 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό. Άρα, δεν υπάρχει μια πολιτική θεμιτή, ώστε κάθε άνθρωπος να έχει το στοιχείο της ζωής πάνω στη γη, στη διάθεση του.
Η ΔΕΥΑ Δήμου Πέλλας, μέσα στις εξελίξεις που υπάρχουν και παρακολουθώντας στενά τα θέματα που αφορούν το νερό, δεν δίδει κάποιο θεωρητικό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα. Δεν χωρούν πλέον θεωρίες παρά μόνο πράξεις.
Και επί τη πράξει κάθε μέρα φροντίζει για να μην υπάρχει καμία έλλειψη από το αγαθό ζωής από κάθε δημότη, κάθε πολίτη του Δήμου Πέλλας. Όπως και έχει αποδείξει πόσο συνετά προχωρά στη διαχείριση του στα δεκάδες έτη ύπαρξης της.
Το μόνο μήνυμα που θα δώσουμε είναι να προσέχουμε με τη χρήση του, όχι απλά για να έχουμε, αλλά για να μην δώσουμε την αφορμή στη φύση και πάψει να μας δίνει αυτό που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο.
Και για να μην γίνει αύριο ακριβοθώρητο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: