Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Προσωποποιημένη ενημέρωση για τις οφειλές

Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει εκ νέου αδειοδότηση για τους servicers
Περιθώριο μέχρι 31 Μαρτίου έχουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια για να λειτουργήσουν τις ειδικές πλατφόρμες. ● Πρόστιμα ώς 500.000 ευρώ ή και ανάκληση της άδειας λειτουργίας προβλέπονται για παραβίαση της νέας νομοθεσίας.
Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία των ψηφιακών πλατφορμών μέσω των οποίων οι οφειλέτες θα λαμβάνουν προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση των οφειλών τους βρίσκονται οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια (servicers) καθώς ο νόμος προβλέπει ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παράτασης.
Κατά αναλογία λοιπόν με το web banking των τραπεζών οι οφειλέτες θα μπορούν να εισέρχονται στις πλατφόρμες των servicers με χρήση κωδικού ώστε να έχουν ανά πάσα στιγμή λεπτομερή εικόνα για την οφειλή τους, το ιστορικό, τις δόσεις, το επιτόκιο κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει βαριά πρόστιμα που φτάνουν τα 500.000 ευρώ ώς και ανάκληση της άδειας λειτουργίας σε περιπτώσεις παραβίασης των όσων προβλέπονται σχετικά με την επικοινωνία-ενημέρωση των οφειλετών.
To νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο προβλέπει πέραν της λειτουργίας των ψηφιακών πλατφορμών και την υποβολή στην Τράπεζα της Ελλάδος επικαιροποιημένων φακέλων από τις εταιρείες διαχείρισης ώστε να αδειοδοτηθούν εκ νέου. Εκτιμάται ότι στις νέες επιταγές του νόμου αλλά και στις μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις που απαιτούνται δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και οι 23 εταιρείες του κλάδου, αν και στην πραγματικότητα περί τις 10-12 δραστηριοποιούνται ουσιαστικά. Ετσι στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται ανακατατάξεις στον κλάδο που στο τέλος του 2023 διαχειριζόταν δάνεια συνολικής αξίας 69,466 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, εκ των οποίων τα 21,646 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια.
Στεγαστικά
Ειδικότερα, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων μειώθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2023, στα 69,466 δισ. ευρώ από 71,186 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου. Η μόνη κατηγορία δανείων που παρουσιάζει αύξηση, 117 εκατ. ευρώ, είναι τα στεγαστικά που διαμορφώθηκαν σε 21,646 δισ. ευρώ, ενώ τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 182 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15,631 δισ. ευρώ. Συνολικά, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 74 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 37,566 δισ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2023.
Επιχειρηματικά δάνεια
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 22,848 δισ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2023, από 23,953 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 1,080 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 22,810 δισ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2023. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 11,537 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Τα υπό διαχείριση δάνεια προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν 38 εκατ. ευρώ (-25 εκατ. ευρώ).
Μειωμένα κατά 542 εκατ. ευρώ ήταν και τα υπό διαχείριση δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις και διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2023 στα 9,051 δισ. ευρώ.

Αρτεμις Σπηλιώτη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: