Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Si vis pacem, para pacem*

Ποιοι είναι, άραγε, οι υποβολείς της μιλιταριστικής υστερίας που μετατρέπει την «Ενωση Ειρήνης» σε εξοπλιστικό σούπερ μάρκετ;
Si vis pacem, para bellum. Αν θες ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο. Η φράση, που στην αρχική εκδοχή της αποδίδεται στον Λατίνο συγγραφέα Vegetius στα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα, έχει αποτελέσει κυρίαρχο δόγμα αυτοκρατοριών και χωρών στο πέρασμα πολλών αιώνων.
Το δόγμα φαίνεται ακαταμάχητο στη λογική του, αν και τα ιστορικά δεδομένα το διαψεύδουν με τον πιο τραγικό τρόπο. Ιδιαίτερα με τους δύο πιο αιματηρούς και ανθρωποκτόνους πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας, που ξέσπασαν με φόντο την κορύφωση του μιλιταρισμού και τον ανταγωνισμό ισχύος στα οπλικά συστήματα τον προηγούμενο αιώνα.
Η εμπειρία του 20ού αιώνα καταδεικνύει ότι η προετοιμασία για τον πόλεμο απλώς τον επιτάχυνε. Γιατί το μείζον πρόβλημα με τα οπλικά συστήματα, με τα οποία τα κράτη κατ’ αρχάς υπερασπίζονται την επικράτειά τους, είναι ότι δεν υπάρχει καμιά εγγύηση σε ποιου τα χέρια θα πέσουν.
Ακριβώς γι’ αυτό, άλλωστε, οι νικητές των δυο παγκοσμίων πολέμων, ιδιαίτερα του Δεύτερου, το πρώτο που επέβαλαν στους ηττημένους ήταν ο αφοπλισμός. Εστω κι αν οι ίδιοι επέτρεψαν εις εαυτούς τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό που οδήγησε στον Ψυχρό Πόλεμο.
Για τον ίδιο λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, στην ιστορική αποχαιρετιστήρια ομιλία του 1961, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου από την αθέμιτη πολιτική επιρροή του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος που υποδαύλιζε την κούρσα των εξοπλισμών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Μας τρομάζει η ευκολία με την οποία η ηγεσία της Ε.Ε., και μαζί η πάντα πρόθυμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, εντείνει τη ρητορική υπέρ της ενίσχυσης των εξοπλισμών και της αύξησης των πολεμικών δαπανών, μέσω ευρωομολόγων και αύξησης του ευρωπαϊκού χρέους, με στόχο τη Ρωσία.
Και μας τρομάζει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι στις δηλώσεις των ηγετών της Ε.Ε. και στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, δεν αφήνεται η παραμικρή χαραμάδα διαπραγμάτευσης για τη λήξη του πολέμου που εξελίσσεται εδώ και δύο χρόνια στην καρδιά της Ευρώπης.
Ποιοι είναι, άραγε, οι υποβολείς της μιλιταριστικής υστερίας που μετατρέπει την «Ενωση Ειρήνης» σε εξοπλιστικό σούπερ μάρκετ; Δεν θέλει και πολλή φαντασία η απάντηση. «Ακολουθήστε το χρήμα».
Απέναντι σε αυτήν την υψηλού ρίσκου στρατηγική, που μπορεί ο ορίζοντάς της να μην πηγαίνει πιο μακριά από τις ευρωεκλογές, απέναντι στα κλισέ της πολεμοκαπηλίας, η ρεαλιστική απάντηση είναι ακριβώς το αντίθετο από το αξίωμα του Vegetius: Si vis pacem, para pacem.

*Εάν θες ειρήνη, ετοιμάσου για ειρήνη

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: