Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Πού βρήκε η Ε.Ε. 400 δισ. ευρώ για όπλα και άμυνα;

Το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης δεν έχει κάτι άλλο να… διασώσει και θα μπορούσε να γίνει το «κρυφό χαρτί» των κυβερνήσεων για στρατιωτικές επενδύσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαράξει εδώ και καιρό πορεία προς περαιτέρω στρατιωτικοποίηση καθώς οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν κάνει τις εταιρείες κατασκευής όπλων και τα απανταχού «γεράκια» να τρίβουν τα χέρια τους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται από πού θα βρεθούν τα χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις και τα βλέμματα αρκετών στρέφονται προς τον γνωστό και μη εξαιρετέο ESM, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας με τα 422 δισ. Ευρώ στα ταμεία του.
Όπως σημειώνει το Politico ισχυρές προσωπικότητες εντός του μπλοκ πιέζουν προκειμένου ο ΕΜΣ να μετατραπεί από ένα ταμείο διάσωσης σε έναν μηχανισμό που θα προσφέρει φθηνά δάνεια για αγορά όπλων.
Το πλάνο αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν άμεσα χρήμα, για το οποίο, βέβαια, θα πρέπει να… πληρώσουν.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν ο ΕΜΣ να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, προσφέροντας φθηνά δάνεια στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες ήδη ζορίζονται να βρουν δανεισμό με ευνοϊκούς όρους.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν φαίνεται να σταματά και μια πιθανή νέα θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ίσως φέρει την Ευρώπη προ τετελεσμένων, μιας και ο ακραίος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει φροντίσει ήδη να κόψει τις ελπίδες για περαιτέρω βοήθεια από το ΝΑΤΟ.
Τα αυξανόμενα χρέη των πιο ισχυρών κρατών της Ε.Ε., οι προβληματικές κρατικές πολιτικές και οι δημοσιονομικοί κανόνες της Κομισιόν έχουν περιορίσει τις δυνατότητες για άμεση ρευστότητα.
Η ιδέα για το ταμείο διάσωσης, γράφει το Politico, είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά θα μπορούσε να είναι αρκετά ελκυστική για πολλές κυβερνήσεις.
Η Γαλλία και οι χώρες της Βαλτικής είναι αρκετά πιθανό να πιέσουν προς αυτή την κατάσταση, αναφέρουν αξιωματούχοι, όμως άλλες πρωτεύουσες να επισημαίνουν ότι το Ταμείο θα πρέπει να παραμείνει ως εγγύηση για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές κρίσεις.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι σε ομιλία του για το μέλλον της Ε.Ε., τον Απρίλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν υπονόησε πως ο ΕΜΣ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει αρκετούς διαφορετικούς τομείς, χωρίς, πάντως, να κάνει αναφορά στην άμυνα.
Αντιστοίχως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, πρότεινε στην πρόσφατη έκθεσή του πως το Ταμείο θα μπορούσε να δώσει δάνεια ύψους έως και το 2% του ΑΕΠ μια χώρας προκειμένου να πληρώσει για την άμυνα και την ασφάλεια.
Σε αντίθεση, πάντως, με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο ΕΜΣ δεν έχει δωρεάν χρήμα, αλλά προσφέρει ρευστότητα μέσω δανείων, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε αρκετές χώρες της Ένωσης, ιδιαίτερα εκείνες που γονάτισαν από την οικονομική κρίση.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: