Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα: Τα πανηγύρια και η φούσκα της Golden Visa και των εξαγορών

Το μέτωπο της πολιτικής κόντρας για τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα καλά κρατεί. Και φανερώνει ένα δομικό πρόβλημα στην οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Αφορμή για την εκδήλωση της νέας αντιπαράθεσης είναι τα στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, που δείχνουν πως οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Η «Ομάδα Αλήθειας» που αποτελεί βασικό βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο, επισημαίνει σε σχετική ανάρτηση ότι «από 4,15 δισ. δολάρια που ανήλθαν κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019 έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την τριετία 2021-2023, παρουσιάζοντας μία αύξηση 62%».
 
Και σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η απάντηση από χρήστες του διαδικτύου, που δεν συμμερίζονται την κυβερνητική ευφορία, «απάντησαν», παραθέτοντας την ανάλυση των στοιχείων, όπως την έκανε η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.
 
Και ουσιαστικά μιλούν για «φούσκα» των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς το πολύ μεγάλο μέρος αυτών των ποσών κατευθύνθηκαν στα ακίνητα, μέσω του προγράμματος Golden Visa, στον τουρισμό (η μονοκαλλιέργεια εντείνεται), αλλά για απλή μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ μετόχων μεγάλων εταιριών.
 
 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, στο σύνολο των 7,22 δισ. ευρώ των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) το 2022 τα 2,3 δισ. ευρώ (31,8%) αφορούσαν συγχωνεύσεις και εξαγορές, 1,975 δισ. ευρώ (27,3%) αφορούσαν αγορά ακινήτων.
Η αγορά νέων μετοχών και η συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αντιστοιχούσαν σε 1,979 δισ. ευρώ (27,4%). Στο ποσοστό αυτό οι επενδύσεις με σκοπό νέες εγκαταστάσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
 
 
Άρα πρόκειται για διακίνηση ιδιωτικού χρήματος για εξαγορές υφιστάμενων εταιρειών και για αγορά ακινήτων μέσω Golden Visa, δηλαδή από πολίτες εκτός Ε.Ε., χωρίς έλεγχο προέλευσης των ποσών αυτών.

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: