Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Ένα άτολμο αθλητικό νομοσχέδιο: Δεν συγκρούεται με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή

Ο τομεάρχης Αθλητισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης, τοποθετήθηκε στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού.
«Δύο χρόνια διχάζετε, με τις πρακτικές, τη νομοθέτηση, το ύφος, τις αποφάσεις σας»
«Κύριε Αυγενάκη, το νομοσχέδιό σας είναι άτολμο, επιτομή κακής νομοθέτησης και δεν ακουμπά τα μεγάλα ζητήματα του αθλητισμού» ανέφερε - μεταξύ άλλων- στην ομιλία του στη Βουλή ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού.
«Η κυβέρνησή σας διαφημίζει ότι έδωσε 40 δις στην οικονομία και την κοινωνία, όμως μόλις 13,5 εκατ. έφτασαν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Έτσι αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία την αξία του ερασιτεχνικού σωματείου, του πιο ζωντανού κυττάρου του αθλητισμού», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη συμπολίτευση.
Συμπλήρωσε ότι (το νομοσχέδιο) δε δίνει «καμία πειστική απάντηση στο ερώτημα πώς η "άοπλη" Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα καταφέρει στο μικρό διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη των πρωταθλημάτων να ελέγξει τις ομάδες, με το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει και τους λιγοστούς πόρους», ενώ, «την ίδια στιγμή δημιουργεί για την Επιτροπή ένα έωλο νομικό καθεστώς», καθώς «περιγράφει τη δημιουργία μίας Ανεξάρτητης Αρχής, που δεν υπόκειται στον έλεγχο του Υπουργού». Ωστόσο, όπως συνέχισε, «στην πραγματικότητα καταργεί το στοιχείο αυτό, αφού τα μέλη της διορίζονται από τον Υπουργό και τα οικονομικά της εξαρτώνται άμεσα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου».
«Μας επιστρέφετε 20 χρόνια πίσω», ανέφερε ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία κλείνοντας την ομιλία του ως εξής:
«Υπηρετούμε δύο κόσμους διαφορετικούς, έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό. Δεν βλέπουμε τον αθλητισμό ως κέρδος, αλλά ως κοινωνικό αγαθό, που μπορεί να αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα έπαψαν να είναι φίλαθλοι, εξαντλούν την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό γύρω από τον τζόγο. Καμία διάθεση δεν δείξατε να ακουμπήσετε αυτό το θέμα που αποτελεί και την κύρια μάστιγα του αθλητισμού. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όλων μας».
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μωραΐτη:
  • Κύριε Αυγενάκη, το νομοσχέδιό σας είναι άτολμο, επιτομή κακής νομοθέτησης και δεν ακουμπά τα μεγάλα ζητήματα του αθλητισμού. Από την αρχή, έχετε θέσει ως κύριο στόχο την άλωση, χειραγώγηση και κομματικοποίηση του αθλητικού κινήματος και των ομοσπονδιών, ενώ φέρετε την απόλυτη ευθύνη της επί μήνες καθήλωσης του αθλητισμού κατά την πανδημία. Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία έχουμε καταθέσει προτάσεις, όμως δεν υπάρχει καμία διάθεση συζήτησης. Λέμε ότι ο αθλητισμός ενώνει. Εσείς, όμως, δύο χρόνια τώρα διχάζετε με τις πρακτικές, τη νομοθέτηση, το ύφος, τις αποφάσεις σας.
  • Η κυβέρνησή σας διαφημίζει ότι έδωσε 40 δις στην οικονομία και την κοινωνία, όμως μόλις 13,5 εκατ. έφτασαν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Έτσι αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία την αξία του ερασιτεχνικού σωματείου, του πιο ζωντανού κυττάρου του αθλητισμού.
  • Καμία ουσιαστική μέριμνα για το πώς θα εξυγιανθεί ο μεγάλος ασθενής του ελληνικού αθλητισμού, το ποδόσφαιρο. Ενώ είχατε την ευκαιρία, δεν έχετε καμία πραγματική βούληση σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο.
  • Καμία πειστική απάντηση στο ερώτημα πώς η «άοπλη» Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα καταφέρει στο μικρό διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη των πρωταθλημάτων να ελέγξει τις ομάδες, με το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει και τους λιγοστούς πόρους. Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιό σας δημιουργεί για την Επιτροπή ένα έωλο νομικό καθεστώς. Περιγράφει τη δημιουργία μίας Ανεξάρτητης Αρχής, που δεν υπόκειται στον έλεγχο του Υπουργού, όμως στην πραγματικότητα καταργεί το στοιχείο αυτό, αφού τα μέλη της διορίζονται από τον Υπουργό και τα οικονομικά της εξαρτώνται άμεσα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Μας επιστρέφετε 20 χρόνια πίσω.
  • Προβάλλετε το ιδιώνυμο ως «επίτευγμα» του νομοσχεδίου σας. Για να χαϊδέψετε τα αυτιά του ακροδεξιού σας ακροατηρίου, επαναφέρετε ένα νόμο τιμωρητικό, που και δεν επιλύει το πρόβλημα από τη ρίζα του και στρέφεται εναντίον νέων ανθρώπων που σε ηλικίες ορμής και παρόρμησης μπορεί σε οχλώδεις συνθήκες να ταυτιστούν με βίαιες ενέργειες. Ξεχνάτε όμως ότι η βία γεννάται μέσα σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και συνακόλουθης οργής. Δεν μπορεί η πολιτεία να έχει το ρόλο του τιμωρού. Την ίδια στιγμή, ρίχνετε στα μαλακά τους υποκινητές, που ενδέχεται να μην έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και, συνήθως, κατέχουν ισχυρότερη θέση. Καταστρέφετε, δηλαδή, τη ζωή ενός δεκαοκτάχρονου στέλνοντάς τον στη φυλακή, αλλά τους υποκινητές, εκείνους που παίζουν τη βρώμικη δουλειά τους αφήνετε απέξω, με ποινή «χάδι» έως έξι μηνών. Είστε με την καταστολή. Είμαστε με την αλλαγή, την παιδεία και την πρόληψη. Κρύβεστε πίσω από το δόγμα «νόμος και τάξη» για να αποκρύψετε την ανεπάρκειά σας να καταστρώσετε πραγματικό σχέδιο εξυγίανσης του αθλητισμού.
  • Υπηρετούμε δύο κόσμους διαφορετικούς, έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό. Δεν βλέπουμε τον αθλητισμό ως κέρδος, αλλά ως κοινωνικό αγαθό, που μπορεί να αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα έπαψαν να είναι φίλαθλοι, εξαντλούν την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό γύρω από τον τζόγο. Καμία διάθεση δεν δείξατε να ακουμπήσετε αυτό το θέμα που αποτελεί και την κύρια μάστιγα του αθλητισμού. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όλων μας.
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: