Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Θ. Παφίλης: Πυρήνας των αντεργατικών αλλαγών είναι ο απομονωμένος εργάτης

Στην Βουλή το νομοσχέδιο-έκτρωμα
Στην ανάγκη να υπάρξει σκληρός, ταξικός αγώνας, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο - τερατούργημα που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση.
Ο Θανάσης Παφίλης τόνισε πως 101 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του οκτάωρου στην Ελλάδα, υπάρχει τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας. Το οκτάωρο είναι όντως παρωχημένο, «7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο είναι το καινούργιο», ανέφερε, όμως, αντί για αυτό καθιερώνεται η 12ωρη εργασία. Όπως εξήγησε, αυτοί που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, είναι αυτοί που εμποδίζουν την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος. Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι επιστροφή στο 1900, πρόσθεσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς σε όλες τις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Υπογράμμισε πως ο βασικός πυρήνας των αντιδραστικών αλλαγών, από τις ατομικές συμβάσεις μέχρι τις ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, είναι να υπάρχουν απομονωμένοι εργάτες.
Στην ομιλία του, ο Θανάσης Παφίλης έδωσε πληρωμένη απάντηση στην άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και στον Κ. Μπογδάνο. Ο βουλευτής της ΝΔ είχε μιλήσει για διακίνηση fake news, με αποκορύφωμα όπως είπε την πληρωμή των υπερωριών με ρεπό. Πρότεινε, μάλιστα, να υπάρξει ποινή παρακράτησης 100 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση κάθε φορά που βουλευτής θα συλλαμβάνεται να ψεύδεται.
«Είπες ότι κατοχυρώνεται το οκτάωρο. Με τη διευθέτηση του χρόνου όμως καταργείται. Φέρε τώρα το κατοστάευρω για κουπόνια για το Κόμμα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Με ανάλογο τρόπο απάντησε σε όλα τα κυβερνητικά ψέματα, διαβάζοντας αποσπάσματα από το νομοσχέδιο, όπως το άρθρο 56 που αναφέρει ότι το διάλειμμα δεν αποτελεί χρόνο εργασίας. Όσο για τις απλήρωτες υπερωρίες, υπογράμμισε πως κατά μέσο όρο ο εργοδότης θα κλέβει 150 ευρώ το μήνα από κάθε εργαζόμενο, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Σε σχέση με την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως τα φορτώνει όλα στη διαχείριση της ΝΔ και όχι στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, αθωώνοντας με αυτό τον τρόπο το σύστημα.
 
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: