Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Συνέδριο για τη γονιμότητα με σποτ γεμάτο στερεότυπα

Σάλος στα
social media για το προωθητικό σποτ του "1ου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας", που βρίθει σεξιστικών και στερεοτυπικών αναφορών.
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα social media το προωθητικό σποτ του "1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας" που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα.
Τόσο το ίδιο το συνέδριο, όσο και το προωθητικό βίντεο βρίθουν στερεοτύπων και σεξιστικών αναφορών, υποβιβάζοντας το γυναικείο φύλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ενώ ενισχύουν το πατριαρχικό αφήγημα πως προορισμός της γυναίκας είναι να αναπαραχθεί και ότι η μητρότητα (θα πρέπει να) αποτελεί τον απώτερο στόχο της. Όλα αυτά εν έτει 2021, σε μία εποχή που οι γυναίκες παλεύουν ακόμη για ίσα δικαιώματα και για την αυτοδιάθεσή τους.
Συγκεκριμένα, στο προωθητικό σποτ η γυναίκα παρουσιάζεται ως υπεύθυνη για την υπογεννητικότητα της χώρας μας και καλείται να τεκνοποιήσει όσο προλαβαίνει, καθώς - σύμφωνα με όσα ακούγονται στο βίντεο - μετά τα 40 δεν θα μπορεί να κάνει παιδιά και δεν θα έχει νόημα η ζωή της, ούτε τα πτυχία της, ούτε η εργασία της. Μάλιστα, η πρωταγωνίστρια του βίντεο αναρωτιέται "τι έκανε λάθος", με τη γυναίκα να φορτώνεται μία ακόμη ενοχή. Άλλωστε, όπως μαθαίνουμε από το σποτ, το να μην κάνεις παιδιά δεν θεωρείται επιλογή, αλλά μια θλιβερή κατάληξη ως αποτέλεσμα άγνοιας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου (την πρώτη γυναίκα ΠτΔ της Ελλάδας), ενώ η πλειονότητα των ομιλητών είναι άντρες και, μάλιστα, ειδικοτήτων που ουδεμία σχέση έχουν με την γονιμότητα, ενώ έχουν κληθεί να μιλήσουν και αρκετοί celebrities. Το συνέδριο πλαισιώνεται, επίσης, από ιερείς, μητροπολίτες και αρχιεπισκόπους, ανθρώπους που προέρχονται από ένα κύκλο όπου η γυναίκα θεωρείται δεύτερης κατηγορίας, ενώ παράλληλα το συνέδριο έχει την υποστήριξη της ΓΓ Ισότητας Φύλων και Οικογενειακής Πολιτικής, Υπουργείων, Περιφερειών και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από άντρες και γυναίκες, από απλούς πολίτες αλλά και μέλη συλλόγων, που καταδικάζουν το σεξιστικό περιεχόμενο του συνεδρίου και του βίντεο που το συνοδεύει, ζητώντας από τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες να αποσυρθούν.
Ποιοι αποσύρουν τη στήριξή τους
Ήδη η γνωστή τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή με ανάρτησή της στο twitter, εξήγησε τους λόγους που είχε δεχτεί να στηρίξει στην αρχή το εγχείρημα και έσπευσε να αποσύρει τη στήριξή της στο συνέδριο, αναφέροντας πως δεν συμφωνεί με τέτοιες προσεγγίσεις.
"Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω. Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!"
Ακολούθησε ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Γκουντάρας με ανάρτησή του στο twitter, ενώ η Ράνια Θρασκιά - που στήριξε το συνέδριο με βίντεό της - θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της.
Ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε, επίσης, μέσω twitter πως η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο.
Αποσύρει την αιγίδα της η Σακελλαροπούλου
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αργά το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα της από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου 2021.

Παναγιώτα Κλεάνθους
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: