Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

ΕΜΑ: Όχι ηπαρίνη για θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό κατά Covid-19

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προέβη σήμερα σε σύσταση προς τους γιατρούς, καλώντας τους να μη χρησιμοποιούν την ηπαρίνη για τη θεραπεία των σπάνιων θρομβώσεων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων που παρουσιάζονται σε άτομα τα οποία εμβολιάστηκαν με AstraZeneca ή Johnson & Johnson.
Σημειώνεται ότι η ηπαρίνη είναι μια οργανική χημική ένωση που έχει αντιθρομβωτική δράση. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιείται ως φάρμακο για την πρόληψη και θεραπεία φλεβικών θρομβώσεων και της πνευμονικής εμβολής.
Η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τα φάρμακα, επιδιώκοντας να καθοδηγήσει σωστά τους πολίτες, αναφέρθηκε στις οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Θρόμβωσης - Αιμόστασης (ISTH), η οποία των περασμένο Απρίλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η διαχείριση πρέπει να ξεκινήσει με αντιπηκτική αγωγή χωρίς ηπαρίνη».
Η παραπάνω ενέργεια του EMA είναι σύμφωνη με τις συστάσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και των Κέντρων Ελέγχου Νόσων, οι οποίες έχουν εκδώσει ανάλογες προειδοποιήσεις κατά της χρήσης ηπαρίνης για τέτοιες περιπτώσεις, με την αιτιολογία ότι φαίνεται να επιδεινώνει την κατάσταση.
Υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου, πάνω από 316 περιπτώσεις θρομβώσεων με παράλληλα χαμηλά αιμοπετάλια, είχαν καταγραφεί σε ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, στην περιοχή της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, ο EMA έχει υποστηρίξει ότι τα συνολικά οφέλη των εμβολίων των J&J και AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων που ενδεχομένως δημιουργούνται.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: