Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΠΟΥ: Υψηλός κίνδυνος για έξαρση του Covid στην Ευρώπη το φθινόπωρο

Μπορεί οι μολύνσεις, οι θάνατοι και οι νοσηλείες λόγω Covid-19 να μειώνονται αισθητά στην Ευρώπη, αλλά ο Παγκόσμος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος για μια θανατηφόρα έξαρση του ιού το φθινόπωρο καραδοκεί, καθώς χαλαρώνουν προοδευτικά τα μέτρα ενώ ολοένα και περισσότερο εξαπλώνεται η παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, κάλεσε τον κόσμο και τις κυβερνήσεις να επιδείξουν «προσοχή και κοινή λογική» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη και θα συνεχίσει να είναι καθώς αυξάνονται τα ταξίδια και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις.
«Το έχουμε ξαναπεράσει αυτό», είπε ο Κλούγκε. «Το περασμένο καλοκαίρι τα περιστατικά αυξήθηκαν σταδιακά σε νεότερες ηλικιακές ομάδες και μετά μετακινήθηκαν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οδηγώντας σε καταστροφική …απώλεια ζωών το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020. Ας μην κάνουμε ξανά αυτό το λάθος».
Ο Κλούγκε κάλεσε επίσης να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί και άλλα μέτρα για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρη την ήπειρο, λέγοντας ότι η εμβολιαστική «απέχει πολύ από το να επαρκεί για την προστασία της περιοχής».
Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ προειδοποίησε επίσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει δείξει ότι μπορεί να ξεγλιστρήσει από κάποια εμβόλια και ότι πολλές ευάλωτες ομάδες, ειδικά οι άνω των 60, παραμένουν απροστάτευτες.
Η Κέιτι Σμόλγουντ, υψηλόβαθμη αξιωματούχος για θέματα έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. «Δεν είναι ακόμη κυρίαρχη στην ευρωπαϊκή περιοχή, αλλά σε ορισμένες χώρες έχει ήδη εκτοπίσει την κυρίαρχη παραλλαγή Άλφα (σ.σ. τη βρετανική)», είπε.
«Έχουμε δει πολύ σημαντικές ενδείξεις για σημαντικά υψηλότερη μεταδοτικότητα, έχουμε δει αρχική βάση για αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και έχουμε δει κάποια στοιχεία ότι ξεγλιστρά της ανοσοαπόκρισης, ειδικά έπειτα από μία μόνο δόση εμβολίου. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό ενέχει σημαντικό κίνδυνο όσον αφορά τη μετάδοση στην κοινότητα», τόνισε.
Η προειδοποίηση αυτή ήρθε καθώς τα νέα κρούσματα συνέχισαν να πέφτουν στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς ηπείρου, σε ορισμένες περιοχές μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο και πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία χαλάρωσαν περαιτέρω τους περιορισμούς.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: