Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Μπάχαλο με τα self test και τη διανομή τους από τον επόμενο μήνα

Σταματούν από σήμερα τη δωρεάν διάθεση στη Θεσσαλονίκη. Σκέψεις για διανομή από σούπερ μάρκετ, «δεν το επιτρέπει ο ΕΟΦ» λένε οι φαρμακοποιοί.
Εκτεθειμένη για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση στο κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς οι χειρισμοί της στο θέμα της δωρεάν διάθεσης των self test αποδεικνύονται ξανά ερασιτεχνικοί.
Μετά το χθεσινό «άδειασμα» από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος της δωρεάν διάθεσης από τα φαρμακεία μετά τις 19 Ιουνίου, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε αμήχανα το γεγονός, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν νέα κανάλια διανομής, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, πριν από λίγο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία σταματά από σήμερα, παρά την απόφαση που έκανε λόγο για διανομή έως τις 19 Ιουνίου. Ο ΦΣΘ, μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα.
Κι ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τα εναλλακτικά «κανάλια διανομής» (σ.σ. ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ ότι είναι θέμα ωρών οι ανακοινώσεις), ήδη άρχισε από χθες να διαρρέεται πως η κυβέρνηση σκέφτεται να βάλει στα σούπερ μάρκετ την δωρεάν διάθεση self test.
Η είδηση αυτή, όμως, έφερε νέα αντίδραση από τους φαρμακοποιούς με το μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ, Θανάση Παπαθανάση, να υπογραμμίζει, μέσω του ΑΝΤ1, ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, κάτι που συμβαδίζει και με την ευρωπαϊκή πρακτική.
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι in vitro ιατροτεχνολογικά προϊόντα που βάσει της οδηγίας του ΕΟΦ διέπονται από την Οδηγία 9879 της ΕΕ με σηματοδότηση CE. Η διάθεση των self-test με την οδηγία που έχουμε από τον ΕΟΦ γίνεται προς το κοινό μόνο από τα φαρμακεία, αποκλειστικά». Επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί έβαλαν πλάτη επί δύο μήνες και δεν τιμά κανέναν να συζητά άλλο δίκτυο διανομής που είναι εκτός κανόνων του ΕΟΦ και της Ε.Ε..
«Τον Απρίλιο κάναμε μία συμφωνία με τα self-test, να συνδράμουμε στο άνοιγμα της αγοράς, για δύο μήνες να προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία. Το δίμηνο ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες και είπαμε να το παρατείνουμε για δέκα ημέρες ακόμη, μέχρι τις 19 Ιουνίου, προκειμένου να καλύψουμε και όλο τον Ιούνιο για τους συμπολίτες μας», δήλωσε για να προσθέσει «η πολιτική ηγεσία έχει άλλο σχέδιο για τον Ιούλιο, είναι άλλος μήνας, που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Πιθανώς να είναι περιορισμένες οι ομάδες που χρειάζονται self-test»,.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα αρνηθούν να συνεχίσουν την διανομή τους. «Αν έρθει νέο πρόγραμμα από την κυβέρνηση που θα πει "συνάδελφοι φαρμακοποιοί, είναι οργανωμένο, σωστά σχεδιασμένο και εφικτό", να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, να εξυπηρετούμε τους πολίτες καθημερινά και με τα φάρμακά τους, την επιστημονική συμβουλή, τις υπηρεσίες που τους δίνουμε. Γιατί τα έχουμε αφήσει πίσω αυτά».
Για το πρόβλημα της έλλειψης self-test που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι «επειδή δίνουμε τρία, μπορεί να δώσουμε και 1.000 self-test σε μία ημέρα. Ξεμένουμε, πάρα πολλά φαρμακεία στη χώρα δεν έχουν. Η διαδικασία να πάρουν από τις αποθήκες είναι πιο αργή από την κατανάλωση. Δεν θέλουμε να είμαστε ανακόλουθοι στο έργο που έχουμε αναλάβει, αλλά δεν είναι δική μας ευθύνη. Αν έχουμε self-test τα χορηγούμε».
Επανέλαβε παράλληλα ότι πρέπει να ενημερωθούν οι φαρμακοποιοί «αν υπάρχει άλλο σχέδιο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για να συνδράμουμε και πάλι, την πιο κρίσιμη περίοδο για την χώρα, αυτή του τουρισμού, να συνδράμουμε και πάλι, στο πλαίσιο του εφικτού, που να μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος ... είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης να συνδράμουμε και πάλι, σε άλλο ένα έργο, όποιο είναι αυτό. Αλλά πρέπει να παρουσιαστεί, να είναι οργανωμένο, να μπορούμε κι εμείς να το σηκώσουμε, να είναι εφικτό».
Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση, ζητώντας νέα σύμβαση ώστε να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία.
Σταματά η δωρεάν διάθεση self test στα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου
Σημαντική είδηση «έβγαλε» η παρουσία του Θανάση Παπαθανάση, μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε πρωινή εκπομπή του OPEN. Ο φαρμακοποιός ενημέρωσε για την απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν την δωρεάν διάθεση self test.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, τα φαρμακεία θα διαθέσουν τα τελευταία self test μέχρι τις 19 Ιουνίου ώστε να καλυφθούν οι μαθητές που θα δίνουν πανελλαδικές και θα πρέπει να λάβουν τότε τρία τεστ αυτοδιάγνωσης για την περίοδο των εξετάσεων.
Από εκεί και πέρα, όμως, τα self test θα υπάρχουν στα ράφια ωστόσο θα διατίθενται έναντι αντιτίμου..
Ο κύριος Παπαθανάσης, μιλώντας στο OPEN σημείωσε:«Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήραμε απόφαση να επεκτείνουμε το δίμηνο διανομής έως τις 19 Ιουνίου. Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα. Σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία, πρόκειται για μία απόφαση που είναι εις γνώση της πολιτείας» και στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως η συμφωνία που υπήρχε ήταν για δύο μήνες και εκπνέει τις συγκεκριμένες ημέρες.
Δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια αντίδραση από την κυβέρνηση ή επίσημη ενημέρωση.
Σημειώνεται ότι την αρχή έκανε από την προηγούμενη εβδομάδα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας, ο οποίος σταμάτησε να χορηγεί δωρεάν self test από τις 7 Ιουνίου.
Η ανακοίνωση του ΠΦΣ
To Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, 1 για τη διάθεση αποκλειστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα και 3 κατά, την διάθεση των δωρεάν Self tests μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests.
Από την Δευτέρα 7/6/2021 μέχρι και το Σάββατο 12/6 /2021 θα διατεθούν 3 Self tests για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6 σύμφωνα με απόφαση των Συναρμόδιων Υπουργείων.
Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν 3 Self Tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).
Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτούν Self tests και οι μαθητές του Λυκείου ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι μαθητές του Δημοτικού για την λήξη του εκπαιδευτικού έτους.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: