Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Προσπαθεί να μπαλώσει το φιάσκο με τα self test η κυβέρνηση

Τη συνέχιση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία, ζήτησε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης - Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για τις περιοχές της Αττικής και της Αχαϊας, στις οποίες οι φαρμακοποιοί δεν δέχονται την παράταση.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος συναντήθηκαν την Τετάρτη 16/6 στο Υπουργείο Υγείας με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, με αντικείμενο τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, με την οποία οι φαρμακοποιοί ανακοίνωναν ότι δεν θα συνεχίσουν τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της Αττικής, από τις 19 Ιουνίου και μετά.
Οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self-tests σε ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά και μετάδοση του κορονοϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.
Τι ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τους Φαρμακοποιούς
Εξήραν τη συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην επιτυχία του προγράμματος και ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.
Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος, ζήτησαν από τον ΠΦΣ, τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests για τους μήνες 7ο και 8ο που αφορούν στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.
Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακείων, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.
Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θεσμικά ζητήματα του κλάδου, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση τους, στο πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας.
ΠΦΣ: Η κριτική του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για την αξιοπιστία των self test απηχεί προσωπικές απόψεις
Ενωμεταξύ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση – απάντηση στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, ο οποίος με ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Τετάρτης 16/6 χαρακτήρισε αναξιόπιστη στη διαδικασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ, με τα ψευδώς θετικά να ξεπερνούν το 90% των διενεργηθέντων τεστ, όπως αναφέρει.
«Την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί (ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ). Κάθε άλλη κριτική, από όπου και αν προέρχεται, δεν είναι αξιόπιστη και εκφράζει προσωπικές απόψεις και σκοπιμότητες», τονίζει ο ΠΦΣ.
«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εφαρμόζει τις οδηγίες των ως άνω οργανισμών και λειτουργεί, αποφασίζει και ενεργεί με μόνο κριτήριο την Υγεία των πολιτών και την προστασία τους από την πανδημία», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: