Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

13 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και myEFKAlive από τον Ιούλιο

Μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία μπορεί να δηλώνεται η παράλληλη ή μη μισθωτή απασχόληση τίθεται σε ισχύ από τον e-EΦΚΑ. Η χρήση της εφαρμογής θα βοηθήσει όλους όσοι ενώ έχουν παράλληλη απασχόληση το σύστημα τους εμφανίζει ως αποκλειστικά αυτοαπασχολούμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες κι επομένως λάμβαναν ειδοποιητήρια με λάθη.
Η νέα υπηρεσία απευθύνεται σε ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι και αγρότες) που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα ως μισθωτοί. Δυνατότητα υποβολής της παράλληλης απασχόλησης στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα έχουν έως την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021.
Η δήλωσή τους θα αφορά παράλληλη ή μη μισθωτή απασχόληση για τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως Ιούνιο 2021. Να σημειωθεί ότι η δήλωση παράλληλης απασχόλησης γίνεται και κατά την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας, στην αρχή κάθε έτους, αλλά επειδή υπάρχουν αλλαγές στην απασχόληση μέσα στο έτος με τη νέα πλατφόρμα μπορούν να δηλωθούν μεμονωμένα διαστήματα και αλλαγές που δεν ήταν γνωστές στην αρχή του έτους. Με τον τρόπο αυτό, οι ασφαλισμένοι δεν θα αναγκάζονται να καταβάλλουν εισφορές τις οποίες στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα επιστρέφει ή θα συμψηφίζει.
Πάντως χθες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι εντός του Ιουλίου ξεκινά το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου, άρα και του e-ΕΦΚΑ, «που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς χρέωση των πολιτών. Δεύτερον, η νέα υπηρεσία myEFKAlive που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες. Και τρίτον, τις 50 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που ήδη διαθέτει ο ΕΦΚΑ και που πρόκειται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες».
Kατά την επίσκεψή του στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως τους τελευταίους δύο μήνες έχουν γίνει περισσότερες από 44.000 συναλλαγές μέσω των ΚΕΠ για τις 13 ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Πρόκειται για τις εξής:
● Εκτύπωση μηνιαίου ή ετήσιου ενημερωτικού σημειώματος συνταξιούχου
● Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους
● Ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθενείας
● Βεβαίωση προϋπηρεσίας για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
● Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
● Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας
● Βεβαίωση απογραφής
● Εναρξη/Μεταβολή/Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών
● Ασφαλιστική ικανότητα
● Βεβαίωση εισφορών για φορολογική χρήση
● Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών
● Αίτηση για αμφισβήτηση οφειλής κατά τη διαδικασία του Ν. 4554/2018
● Ενημέρωση ασφαλισμένων για συμβάσεις της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 (Δελτία Παροχής Υπηρεσιών)
Επιπλέον υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ που παρέχονται μέσω των ΚΕΠ είναι οι εξής:
● Εκδοση ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλειας-ασθενείας
● Υποβολή αίτησης για παροχή εξόδων κηδείας
● Εκδοση βεβαίωσης συντάξεων για φορολογική χρήση
 
Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: