Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Προσκύνημα εγγονού στα ηρωικά χνάρια του παππού του στην απελευθέρωση Γιαννιτσών το 1912

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 και ώρα 19.00' και σε επανάληψη το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 και ώρα 22.00', θα προβληθεί από την PΕLLA TV, στην εκπομπή "Μια φωτογραφία μια ιστορία" το προσκύνημα εγγονού στα ηρωικά αχνάρια του παππού του, στην Απελευθέρωση των Γιαννιτσών το 1912.
Καλεσμένος στην εκπομπή, είναι ο λογοτέχνης και συγγραφέας Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, ο οποίος μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα που αξιώθηκε να επισκεφθεί τα άγια χώματα της Μακεδονίας, επιθυμία όχι μόνο του παππού του αλλά και του πατέρα του, αναφέρεται στις αναμνήσεις και τα ενθυμήματα που του άφησε ο παππούς του Κωνσταντίνος Παπακωνσταντόπουλος, από το Λειβάρζι Καλαβρύτων, για την σημαντική και πολύνεκρη μάχη των Γιαννιτσών το 1912, που άνοιξε το δρόμο και για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχε.
Αυτά όλα ο καλεσμένος τα κατέγραψε στο ενδιαφέρον σύγγραμμά του "Η φωτογραφία", αποσπάσματα του οποίου ακούγονται στην εκπομπή την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α. και μελετητής ιστορικών πηγών Βασίλης Τραούδας.
Επίσης γίνεται μνεία και για αρκετούς πολεμιστές από την περιοχή Καλαβρύτων που συμμετείχαν σ' αυτή, όπως και αυτών που έπεσαν μαχόμενοι.
Παρέμβαση στην εκπομπή πραγματοποιεί και ο Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α. Γιαννούλας Παναγιώτης.
Τέλος οι επισκέπτες κατα την τριήμερη παραμονή τους στα Γιαννιτσά επισκέφτηκαν τα μνημεία της μάχης των Γιαννιτσών και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, όπου ο εκπαιδευτικός, ιστορικός και συγγραφέας Γ. Παπαλαζάρου τους εξιστόρησε τα σημαντικά για την εποχή εκείνη γεγονότα.



1 σχόλιο:

Νικόλαος Παπακωνσταντόπουλος είπε...

Άπειρες και θερμές οι ευχαριστίες μου στον τηλεοπτικό σταθμό PELLA TV, τον κ. Βασίλη Τραούδα και τους συνεργάτες του για την πρόσκληση και την τιμή της φιλοξενίας σας! Για την εκπλήρωση του "τάματος" με τόσο μεγάλη επιτυχία, σας εκφράζω εκ βαθέων την ευγνωμοσύνη μου!
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος