Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

ΔΟΕ: «Οι αθλητές μπορούν να εκφράζονται πολιτικά»

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι επιτρέπει στους αθλητές που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις, μέχρι την έναρξη των αγώνων τους. Σε έναν ενημερωμένο οδηγό για αθλητές, η ΔΟΕ τροποποίησε σχετικό άρθρο σχετικά με το δικαίωμα έκφρασης.
Είπε ότι τώρα θα είναι σε θέση να εκφραστούν σε πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα όταν μιλούν στα μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια συναντήσεων της Ολυμπιακής ομάδας τους, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν από την έναρξη των αγώνων τους.
Αυτή η αναθεώρηση του Άρθρου 50 του Ολυμπιακού Χάρτη, το οποίο μέχρι τότε απαγόρευσε οποιαδήποτε «δήλωση ή πολιτική προπαγάνδα» είναι κάτι που αναμενόταν, εξαιτίας της υποστήριξης που έδειξαν πολλοί αθλητές για κινήσεις όπως το «Black Lives Matter» που συμβολίζει η καταπολέμηση του ρατσισμού.
Πολλοί αθλητές του Στίβου και άλλων αθλημάτων, παίκτες του μπάσκετ, ποδοσφαιριστές γονατίζουν και σηκώνουν τις γροθιές τους πριν από την έναρξη του αγώνα τους σε μια χειρονομία που έχει γίνει συμβολική. Μπορούν επίσης να φορούν ρούχα (φανέλες) που εμφανίζουν απόψεις.
«Αυτός ο νέος οδηγός είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένων διαβουλεύσεων με αθλητές», δήλωσε η Κρίστι Κόβεντρι, πρόεδρος της επιτροπής αθλητών στη ΔΟΕ.
«Το εγχειρίδιο προσφέρει τη δυνατότητα στους αθλητές να εκφραστούν πριν από τους αγώνες και αυτή ήταν η επιθυμία της μεγάλης πλειονότητας των αθλητών κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης μας», πρόσθεσε η πρώην κολυμβήτρια από τη Ζιμπάμπουε.
Οι αθλητές δεν θα μπορούν να «διαδηλώσουν» κατά τη διάρκεια των αγώνων τους, ούτε στα βάθρα, ούτε κατά τους ύμνους, ούτε κατά την τελετή έναρξης και λήξης ή στο Ολυμπιακό Χωριό.
Η ΔΟΕ υπενθυμίζει ότι οι αθλητές πρέπει, ωστόσο, να σέβονται τις αρχές του Ολυμπισμού, δεν πρέπει να «στοχεύουν ανθρώπους συγκεκριμένα, χώρες, οργανισμούς και να αγγίζουν άτομα με αξιοπρέπεια» με την απειλή κυρώσεων.

Α. Βαζογιάννης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: