Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Νέος πανδημικός βραχνάς ενόψει - Λέγεται Λάμδα και δείχνει πολύ μεταδοτικός

Σε 31 χώρες παγκοσμίως εξαπλώθηκε μέσα σε τέσσερις μήνες η νέα μετάλλαξη Λάμδα της Covid-19, που είχε πρωτοεντοπιστεί στο Περού. Τον Ιούνιο που μας πέρασε, χαρακτηρίστηκε ως μετάλλαξη που απασχολεί, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που φέρεται να έχει και πλέον βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τους Περουβιανούς συναδέλφους τους να εκτιμούν ότι πρόκειται για το πιο μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορονοϊού μέχρι σήμερα.
Όπως μάλιστα δήλωσε ο καθηγητής Pablo Tsukayama, από το περουβιανό πανεπιστήμιο Cayetano Heredia, τα κρούσματα της μετάλλαξης Λάμδα έχουν «εκτοξευτεί» στη χώρα της Νότιας Αμερικής και σχεδόν μονοπωλούν τις νέες μολύνσεις, σε ποσοστό 82%!
Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εν λόγω μετάλλαξη είναι πιο θανατηφόρα σε σχέση με τις υπόλοιπες, δεδομένου ότι ο δείκτης θνησιμότητας από νέο κορονοϊό στο Περού είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.
Εντούτοις, οι ερευνητές τονίζουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Λάμδα, αλλά ούτε και ότι είναι περισσότερο θανατηφόρα.
Η τελευταία χώρα στην οποία εντοπίστηκε η μετάλλαξη είναι η Αυστραλία, με έναν ταξιδιώτη που βρισκόταν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Νέας Νότιας Ουαλίας να είναι ο «ασθενής μηδέν» στη μακρινή ήπειρο, σύμφωνα με την εγχώρια βάση δεδομένων AusTrakka.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου the Welcome Sanger, «η μετάλλαξη Λάμδα έχει ένα ιδιαίτερο μοτίβο επτά μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη που ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: