Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Η αλήθεια για την Κούβα: εμπάργκο και προκλήσεις σε καιρούς πανδημίας

Αυτή τη στιγμή η Κούβα υφίσταται μια εκστρατεία ψεύδους και χειραγώγησης που επιχειρεί να υποσκάψει την επανάσταση και να επιρρίψει στην κυβέρνηση τις ευθύνες για τις οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις του εμπάργκο το οποίο είναι το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας.
Η κουβανική επανάσταση που θριάμβευσε την 1η Ιανουαρίου του 1959 αποτέλεσε έναν ιστορικό άθλο μέσα στον 20ό αιώνα. Το κλειδί για τη νίκη της Σοσιαλιστικής Επανάστασης αυτές τις έξι δεκαετίες ήταν η άρρηκτη ενότητα του λαού γύρω από την πρωτοπορία και την ηγεσία της επανάστασης. Τα επιτεύγματα της επανάστασης είναι πολλά. Μεταξύ αυτών: η πλήρης εγγύηση του δικαιώματος στη δωρεάν υγεία, η δωρεάν και καθολική παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η πρόσβαση στον πολιτισμό και την υγιή ψυχαγωγία και ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο το οποίο διασφαλίζει την πλήρη ισότητα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το φύλο τους, το χρώμα του δέρματός τους, την εθνική τους καταγωγή, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, την κοινωνική τους κατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη βλαπτική διάκριση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πέραν της ανεξιθρησκίας η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Κούβας.
Ομως, το να διατηρήσουμε αυτά τα επιτεύγματα δεν ήταν κάτι εύκολο. Μετά τον θρίαμβο του 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ οι οποίες δεν ανέχτηκαν την ύπαρξη μιας σοσιαλιστικής επανάστασης στη Λατινική Αμερική έθεσαν ως στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση της Κούβας, να βάλουν τέλος στον σοσιαλισμό και να επαναφέρουν την ηγεμονία τους και την κυριαρχία τους στη χώρα μας. Χρησιμοποίησαν διάφορες οδούς και πολιτικά εργαλεία για να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Το μονιμότερο ήταν το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο, το οποίο καταδικάστηκε για ακόμα μία φορά από τη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας στην τελευταία συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Το εμπάργκο αποτελείται από ένα περίπλοκο δίκτυο νόμων και διοικητικών διατάξεων που έχουν ισχύ έως και σήμερα και χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν πράξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και επηρεάζουν όχι μόνο την Κούβα, αλλά και τρίτα μέρη. Επιπλέον, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έλαβε μονομερώς 243 περιοριστικά μέτρα που ισχυροποιούν το εμπάργκο και τα οποία ακόμα δεν έχουν ακυρωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση του Τζόζεφ Μπάιντεν. Eκτός από το εμπάργκο, ανάλογα με την περίσταση, οι κυβερνώντες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν επίσης την άμεση επίθεση, την ανατροπή και την προπαγάνδα εναντίον της Κούβας.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του εμπάργκο γίνονται πιο σοβαρές και σκληρές μέσα στο σημερινό πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid-19, με επιπλέον πίεση στο σύστημα δημόσιας υγείας της Κούβας, καθώς δυσχεραίνεται η απόκτηση ιατροφαρμακευτικών υλικών, εξοπλισμού και άλλων συστατικών που χρειαζόμαστε επειγόντως προκειμένου να σώσουμε ζωές. Από την αρχή της κουβανικής επανάστασης δόθηκε προτεραιότητα στην επιστήμη, γι' αυτό και η σημερινή Ομάδα βιοτεχνολογικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας της Κούβας, η BioCubaFarma, αποτελεί έναν στρατηγικό τομέα για τη χώρα ο οποίος ανταποκρίνεται σε υψηλά ποιοτικά κριτήρια και χαίρει παγκοσμίου κύρους.
Η Κούβα έχει διακριθεί επίσης για το πνεύμα αλληλεγγύης και διεθνισμού. Εχει υποδεχτεί φοιτητές ιατρικής κι έχει στείλει σε διάφορες χώρες επαγγελματίες για τη δημιουργία ή την ενίσχυση των ιατρικών σχολών, καθώς και ιατρικές ταξιαρχίες. Παραδείγματος χάριν, οι Ταξιαρχίες Χένρι Ριβ του Διεθνούς Τάγματος Γιατρών Εξιδεικευμένων σε Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες εργάζονται σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και ευρωπαϊκές, κατά της πανδημίας της Covid-19, όπως έκαναν νωρίτερα κατά του Εμπολα στην Αφρική ή για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε άλλες χώρες.
Η Κούβα, αντιμέτωπη με την πανδημία της Covid-19, ενεργοποίησε το σύστημα υγείας της. Κινητοποίησε το εθνικό επιστημονικό δυναμικό και τη βιοφαρμακευτική βιομηχανία της και είχε στη διάθεσή της τη στήριξη του λαού. Γι' αυτόν τον λόγο μπόρεσαν να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή αποτελεσματικά εθνικά πρωτόκολλα για την περίθαλψη όσων είχαν προσβληθεί και των ύποπτων κρουσμάτων Covid-19, να φτιαχτούν μονάδες θεραπείας για όλους τους νοσούντες, να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία των μονάδων εντατικής θεραπείας, η απομόνωση των επαφών των ασθενών, η δωρεάν πρόσβαση σε τεστ μοριακά ή αντισωμάτων, καθώς και η δημιουργία εργαστηρίων μοριακής βιολογίας σε όλες τις επαρχίες της χώρας. Ολη αυτή η προσπάθεια του έθνους κατόρθωσε να συγκρατήσει, τηρουμένων των αναλογιών, την πανδημία σε πολύ χαμηλά επίπεδα θνητότητας.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Κούβα έχει επίσης παράξει πέντε υποψήφια εμβόλια κι έχει δοκιμάσει στην πράξη τα τρία, με μελέτες επί του πεδίου που έγιναν σε εκατομμύρια Κουβανούς. Το ένα εξ αυτών, το εμβόλιο Abdala, μετά την εφαρμογή τριών δόσεων, έχει αποτελεσματικότητα 92,28%, γεγονός που το τοποθετεί πολύ πάνω από τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) βάσει των οποίων ένα σκεύασμα χαρακτηρίζεται εμβόλιο κατά της Covid-19. Είναι ένα αποτέλεσμα ενδεικτικό της προσπάθειας μιας επιστήμης που βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού και μοναδικό στη Λατινική Αμερική.
Αυτή τη στιγμή η Κούβα υφίσταται μια εκστρατεία ψεύδους και χειραγώγησης που επιχειρεί να υποσκάψει την επανάσταση και να επιρρίψει στην κυβέρνηση τις ευθύνες για τις οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις του εμπάργκο το οποίο είναι το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας. Προσπαθούν να παρουσιάσουν την Κούβα σαν μια χώρα υπό κατάρρευση και σε χάος για να προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη και να δικαιολογήσουν τυχόν εξωτερική παρέμβαση. Με δημόσιο χρήμα από τις ΗΠΑ χρηματοδοτούνται ορισμένα άτομα στην Κούβα και στο εξωτερικό με σκοπό να δημιουργήσουν στη χώρα μας γκρουπούσκουλα που υποδαυλίζουν την εσωτερική αναταραχή, προκαλούν και δρουν εναντίον των θεσμών και προβαίνουν σε πράξεις βίας. Με δημόσιο χρήμα επίσης ενθαρρύνονται καμπάνιες στα ΜΜΕ με ψέματα και διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας στην Κούβα, με παραπληροφόρηση και απαξίωση για την κουβανική κυβέρνηση.
Ομως, ο λαός και η κυβέρνηση απέτρεψαν τα σχέδια που προκάλεσαν τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου στην Κούβα και τα fake news που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Στην Κούβα, το κράτος, η κυβέρνηση και η θεσμοί τους διατηρούν τον έλεγχο και την ομαλή λειτουργία της χώρας μέσα στις συνθήκες που επιβάλλει η έκτακτη υγειονομική κατάσταση.
Η κυβέρνηση έλαβε και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική ειρήνη και ηρεμία. Επ' ουδενί οι αρχές, όπως είπαν εσκεμμένα κάποιοι, απηύθυναν κάλεσμα για αντιπαράθεση και βία ανάμεσα σε συμπατριώτες. Εξήγησαν την κατάσταση στον λαό ο οποίος πάντοτε πρωταγωνιστούσε κι εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην υπεράσπιση της πατρίδας. Η υποδαύλιση για τον διχασμό των Κουβανών προέρχεται από το εξωτερικό και όχι από το εσωτερικό της Κούβας.
Ο κουβανικός λαός, ο οποίος αγαπά την ειρήνη και διακρίνεται από βαθύ ανθρωπισμό, θα συνεχίσει να αντιστέκεται και δεν θα εγκαταλείψει την οικοδόμηση μιας κοινωνίας σοσιαλιστικής, ενωτικής και δημοκρατικής, με ευημερία και βιωσιμότητα μαζί με όλους και για το καλό όλων.
 
Σέλμις Μαρία Δομίνγκες Κορτίνα - Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα από το 2017
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: