Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Oxfam: Εξαπλασιάστηκαν οι άνθρωποι που βρίσκονται πλέον «σε συνθήκες σχεδόν λιμού»…

Η πείνα στον κόσμο επιδεινώθηκε σε τρομακτικό βαθμό το 2020, εξαιτίας συνδυασμού παραγόντων, με τους εξαπλάσιους ανθρώπους σε σύγκριση με το 2019 να βρίσκονται πλέον «σε συνθήκες σχεδόν λιμού», αποκαλύπτει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Σε αυτή την κατάσταση βρέθηκαν έτσι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.
Συνολικά, 155 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με διατροφική ανασφάλεια, με άλλα λόγια δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα τροφής, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αριθμός αυτός είναι «ίσος με τον πληθυσμό της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου μαζί» κι είναι αυξημένος κατά 20 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019.
Αιτία, το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που δημιούργησαν «οι ένοπλες συρράξεις, η πανδημία του νέου κορωνοϊού και η κλιματική αλλαγή». Εάν δεν αναληφθεί «άμεσα δράση», ως το τέλος της χρονιάς θα πεθαίνουν από πείνα 11 άνθρωποι κάθε λεπτό. Πρόκειται για αριθμό «υψηλότερο από αυτόν της τρέχουσας θνητότητας» της COVID-19, που είναι «επτά άνθρωποι (νεκροί) το λεπτό», τονίζει η ΜΚΟ.
Οι ένοπλες συρράξεις παραμένουν μολαταύτα «η κύρια αιτία του λιμού αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία», ώθησαν «πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε συνθήκες που προσιδιάζουν σε λιμό, δηλαδή εξαπλάσιους» από ό,τι το 2019, σύμφωνα με την Oxfam.
Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Oxfam Gabriela Bucher είπε:
«Σήμερα, η αδιάκοπη σύγκρουση πάνω από την οικονομική κατάρρευση του COVID-19 και μια επιδεινούμενη κλιματική κρίση, ώθησε περισσότερους από 520.000 ανθρώπους στο χείλος της πείνας. Αντί να καταπολεμήσουν την πανδημία, τα πολεμικά κόμματα πολέμησαν το ένα το άλλο, προσφέροντας συχνά το τελευταίο πλήγμα σε εκατομμύρια που έχουν ήδη πληγεί από καιρικές καταστροφές και οικονομικά σοκ».
Παρά την πανδημία, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 51 δισεκατομμύρια δολάρια – αρκετά για να καλύψουν έξι και μισό φορές αυτό που λέει ο ΟΗΕ ότι πρέπει να γίνει για να σταματήσει τους ανθρώπους να πεινούν. Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις και η βία έχουν οδηγήσει στον υψηλότερο αριθμό εσωτερικών εκτοπισμών, αναγκάζοντας 48 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα τέλη του 2020.
Εν τω μεταξύ, ο πλούτος των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε κατά 413 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι – 11 φορές το εκτιμώμενο κόστος του ΟΗΕ για παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια.
Ανάμεσα στις εστίες ακραίου λιμού που κατονομάζει η οργάνωση, το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η περιοχή του Σαχέλ στη δυτική Αφρική, το Νότιο Σουδάν και η Βενεζουέλα, μεταξύ άλλων είδαν την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο το 2020.
Ανάμεσα στα 155 εκατ. ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατάσταση διατροφικής κρίσης, οι δύο στους τρεις ζουν σε χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι ή εκτυλίσσονται συγκρούσεις.
Σε αυτό προστίθεται «ο τεράστιος αντίκτυπος» των οικονομικών σοκ «που επιτάθηκαν από την πανδημία του νέου κορονοϊού και την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης», με αποτέλεσμα «δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον» να είναι αντιμέτωποι με «την πείνα».
Εν μέσω μαζικής ανεργίας, τα προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων και στις αλυσίδες εφοδιασμού «προκάλεσαν αύξηση κατά 40% των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια», υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.
Η Όξφαμ καλεί τις κυβερνήσεις «να χρηματοδοτήσουν» την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα και να υποστηρίξουν τη δημιουργία «παγκόσμιου ταμείου αφιερωμένου στην κοινωνική πρόνοια», ώστε να εξασφαλιστεί «ανθρωπιστική πρόσβαση σε εμπόλεμες ζώνες» και «να μη χρησιμοποιείται πλέον η πείνα σαν πολεμικό όπλο».
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα τη δική της έκθεση για την κατάσταση ως προς τη διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα.

Επιμέλεια: Ν.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: