Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Οργισμένη αντίδραση του επικεφαλής της FIFA για την κριτική στο Μουντιάλ του Κατάρ

Το ανώτατο στέλεχος της FIFA έχασε εντελώς την ψυχραιμία του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και υπεραμύνθηκε του καθεστώτος του Κατάρ για την κριτική που γίνεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλες χώρες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τους θανάτους εργαζομένους στη διάρκεια των προετοιμασιών, ενώ τοποθετήθηκε και για το «καυτό» ζήτημα της απαγόρευσης κατανάλωσης μπύρας από τους θεατές στους αγώνες.
Σε ένα ξέσπασμα που φέρνει περισσότερο σε παραλήρημα παρά σε δομημένη επιχειρηματολογία για την αντίκρουση της στην κριτική που γίνεται από πολλές μεριές και για διάφορους λόγους στη διοργάνωση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ προχώρησε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.
Ο πρόεδρος του αρμόδιου οργάνου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου προσπάθησε να αμβλύνει τις αυξανόμενες ανησυχίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ με μια σθεναρή υπεράσπιση τόσο της φήμης της διοργανώτριας χώρας όσο και της δικαιοδοσίας της FIFA για τις επιλογές που έχουν γίνει.
Ωστόσο, φάνηκε να «δαγκώνει» όσους ασκούν κριτική -ιδιαίτερα την Ευρώπη-, υπεραμυνόμενος του Κατάρ και ισχυριζόμενος ότι όλη η κριτική πρέπει να κατευθυνθεί στο πρόσωπό του και μόνο ως του πλέον αρμόδιου.
Σε έναν ασυνήθιστο ωριαίο μονόλογο, ο Ινφαντίνο επιτέθηκε στους δυτικούς επικριτές του Κατάρ, καθώς και σε δυτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αλλά και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία που έχουν αναδείξει τις βάρβαρες εργασιακές συνθήκες και τους θανάτους των μεταναστών εργαζομένων. Μίλησε για αναρμόδιους να δίνουν «ηθικά μαθήματα» και για «υποκρισία».
Παραλλήλισε το δικό του βίωμα ως κοκκινομάλλικο παιδί μεταναστών στην Ελβετία με τα δεινά των γκέι ατόμων στη Μέση Ανατολή και υπερασπίστηκε τους νόμους και τα έθιμα του Κατάρ.
«Αν θέλετε να επικρίνεται κάποιον, επικρίνετε εμένα», είπε ο Ινφαντίνο. «Κάντε μου κριτική. Εδώ είμαι. Σταυρώστε με», πρόσθεσε, καθώς σηκώθηκε παραστατικά από το κάθισμά του και άπλωσε τα χέρια του διάπλατα. «Μην επικρίνετε το Κατάρ», συνέχισε. «Μην κατακρίνετε τους παίκτες. Μην κατακρίνετε κανέναν. Κάντε κριτική στη FIFA, επικρίνετε εμένα, αν θέλετε. Γιατί εγώ είμαι υπεύθυνος για όλα».
Μέσα από τη χρήση αστήρικτων και περιφρονητικών επιχειρημάτων, ο Ινφαντίνο προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους ομοφυλόφιλους θαυμαστές και άλλους ότι θα ήταν ευπρόσδεκτοι και ασφαλείς να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ στο Κατάρ. Προσπάθησε επίσης να καταρρίψει τους ιχυρισμούς ότι το Κατάρ, και όχι η FIFA, είχε τον έλεγχο των σημαντικών αποφάσεων που σχετίζονται με τη διοργάνωση, ενώ υπερασπίστηκε την απόφαση τελευταίας στιγμής των τοπικών διοργανωτών να απαγορεύσουν την πώληση μπύρας στα οκτώ στάδια όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες.
«Πιστεύω προσωπικά, ότι ο καθένας μπορεί να επιβιώσει χωρίς να πιει μπύρα για τρεις ώρες», είπε ο Ινφαντίνο.
Αλλά αφιέρωσε επίσης ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του υπερασπιζόμενος τη μεταχείριση του Κατάρ προς τους μετανάστες εργάτες, τους εργάτες που προσλήφθηκαν από μερικές από τις φτωχότερες γωνιές του πλανήτη για να οικοδομήσουν το κράτος της ερήμου μέσα σε μια δεκαετία για τη φιλοξενία του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία του Κατάρ. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που το Κατάρ αμφισβητεί τους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εργαζόμενοι δούλευαν με εντατικούς ρυθμούς πολλές ώρες σε συνθήκες έντονης ζέστης και χωρίς την εξασφάλιση των βασικών μέσων.
Ο Ινφαντίνο χαρακτήρισε την κριτική αυτή «υποκρισία» και «ηθικό μάθημα» από ένα μέρος του κόσμου που θα έπρεπε να θυμάται τη δική του ιστορία (σ.σ. τη Δύση). Σε ένα σημείο, έκανε μάλιστα έναν αστήριχτο παραλληλισμό της μεταχείρισης του Κατάρ προς τους μετανάστες εργάτες και άλλες ομάδες υπό εξαφάνιση, όπως οι γκέι και οι γυναίκες με τη μακρά ιστορία της Δύσης.
«Νομίζω ότι για αυτό που κάνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 3.000 χρόνια, θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια, προτού αρχίσουμε να δίνουμε ηθικά μαθήματα», είπε ο Ινφαντίνο. Φυσικά, το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρή απάντηση στις βάσιμες καταγγελίες που έχουν γίνει.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: