Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Μπήκαν στο πλύσιμο τα ηλεκτρικά υπερκέρδη

Μόλις 373 εκατ. οι φόροι που θα ανακτήσει η κυβέρνηση από τα «ουρανοκατέβατα» των ηλεκτροπαραγωγών την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022. ● Σε 927 εκατ. τα υπολόγιζε τον Μάρτιο η ΡΑΕ και μόνο για ένα εξάμηνο. ● Φάμελλος - Πέρκα: Δώρο 1,8 δισ. στο καρτέλ της ενέργειας.
Θαύματα έβγαλε η μαγειρική της κυβέρνησης με τα παλιά υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρισμού. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε χθες ότι για το εννιάμηνο Οκτωβρίου-Ιουνίου θα ανακτηθούν 373,55 εκατ. ευρώ, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μιλούσε για 927 εκατομμύρια στους έξι από τους εννιά μήνες.
Ο κ. Σκρέκας επιχείρησε να δώσει ένα «χάπι εντ» στο σίριαλ που ξεκίνησε στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε φορολόγηση 90% για τα υπερκέρδη: «Από την αρχή αυτής της μεγάλης δοκιμασίας για όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ενώπιον των Ελληνίδων και των Ελλήνων ότι δεν θα επιτρέψει κανενός είδους αισχροκέρδεια», δήλωσε χθες - χωρίς να αστειεύεται.
Το μαγείρεμα, πάντως, κράτησε οκτώ μήνες καθώς η κυβέρνηση ζήτησε να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έδιναν οι εταιρείες στους πελάτες λιανικής και τα κόστη από τα σταθερά συμβόλαια. Επιπρόσθετα ζήτησε τα στοιχεία για τον υπολογισμό να πιστοποιούνται από ορκωτούς λογιστές και η όλη διαδικασία θα κατέληγε κάποια στιγμή προς τα μέσα του 2023.
Ετσι, αποφασίστηκε τελικά να υπολογιστεί ένα προσωρινό ποσόν και αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, ήταν 373,55 εκατομμύρια ευρώ. Αργότερα, διευκρινίστηκε ότι αυτό είναι το 90% που θα ανακτηθεί, δηλαδή τα υπερκέρδη στο εννιάμηνο ήταν 415 εκατομμύρια ευρώ. Το αστείο είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός στη δήλωσή του πρόσθεσε ένα ακόμη συγκριτικό στοιχείο που παραπέμπει σε μαγείρεμα.
Είπε ότι «τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Οκτωβρίου 2022 φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ». Με άλλα λόγια, ενώ στο πρώτο εννιάμηνο ανακτώνται 415 εκατ. (46 εκ. τον μήνα), στο επόμενο πεντάμηνο ανακτώνται 2.275 εκατ. (455 εκ. τον μήνα).
Για «δώρο» 1,8 δισ. ευρώ στο καρτέλ ενέργειας κάνουν λόγο σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, θυμίζοντας τους υπολογισμούς του κόμματος που αναφέρονταν σε υπερκέρδη 2,2 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022. «Η μόνη δέσμευση που τηρεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι η προστασία των υπερκερδών των λίγων ηλεκτροπαραγωγών που φροντίζει να πέφτουν στα “μαλακά”, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η επιδότηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας με λεφτά των πολιτών», αναφέρουν οι βουλευτές.

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: