Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Η μεγάλη αδικία για τους διαγωνιζόμενους του ΑΣΕΠ το 2008: Επιτυχόντες αλλά ακόμα αδιόριστοι

Οι ΑΣΕΠίτες του 2008, αν και επιτυχόντες, παραμένουν αδιόριστοι εδώ και 14 χρόνια! Το απόλυτα παράδοξο της περίπτωσής τους και η κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει για την Τετάρτη 28/12.
Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008 για πρόσληψη εκπαιδευτικών είναι ίσως οι Ελληνες που αδικήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλο κατά τη διάρκεια της οκταετίας του μνημονιακού ζόφου (2010-2018). Προετοιμάστηκαν πυρετωδώς για την επίπονη διακικασία, έγραψαν εξαιρετικά, είδαν τα ονόματά τους στους πίνακες των επιτυχόντων αλλά δεν διορίστηκαν ποτέ!
Ας όψονται οι μνημονιακές περικοπές οι οποίες ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης πήραν τη μορφή μάστιγας. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στο δημόσιο έγιναν ξανά το 2019, μία δεκαετία από τις τελευταίες. Στο μεσοδιάστημα το σύστημα βολεύτηκε (όσο βολεύτηκε τέλος πάντων) με προσλήψεις αναπληρωτών οι οποίοι φυσικά δεν είχαν περάσει από τη βάσανο του τελευταίου διαγωνισμού.
Εν τω μεταξύ οι εν λόγω, χωρίς βέβαια να έχουν την ευθύνη γι' αυτό το άκρως ελληνικό μπάχαλο, αποκτούσαν μοριοδότηση που προέκυπτε από την προϋπηρεσία τους (κάτι που επιτυχόντες αλλά αδιόριστοι δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν).
Στην απίστευτη χώρα μας οι ΑΣΕΠίτες του 2008 δεν έχουν βρει δικαίωση αν και πλέον διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του... 2022. Τι και αν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, τι και αν υπάρχουν δηλώσεις στήριξης σχεδόν απ' όλους τους πολιτικούς χώρους; Καμία σοβαρή εξέλιξη δεν έχει καταγραφεί.
Ας αφήσουμε όμως τους ίδιους τους ΑΣΕΠίτες να εξιστορήσουν το πρόβλημά τους και τον τρόπο που αυτό γιγαντώθηκε με το πέρασμα των χρόνων.
Ανήκουμε στην πολύπαθη ομάδα εκπαιδευτικών, επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, προσφυγόντων δικαστικά για συμπερίληψη (όρος με τον οποίο εννοείται η απορρόφηση των επιτυχόντων του διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008 με υψηλότερη βαθμολογία κατάταξης σε σχέση με τους συναδέλφους που ήδη διορίστηκαν με χαμηλότερο βαθμό). Αν και έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με μια σειρά ανατροπών και αδικιών εξαιτίας παραγόντων που συχνά αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε, κρίνουμε πως η όποια παραίτηση από το δικαίωμά μας στο διορισμό, ως επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008, θα καθιστούσε ανακόλουθους τόσο εμάς ως προς τις αρχές και τις αξίες μας για αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, όσο και την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ως προς τις αρχές της ισονομίας και της αξιοκρατίας.
Ιστορική αναδρομή
Μέσα από μία σύντομη ιστορική αναδρομή καταγράφεται η αδικία, την οποία πολλοί συνάδελφοι έχουμε βιώσει, οι οποίοι αδικηθήκαμε επειδή απλώς πειθαρχήσαμε στην εκάστοτε νομοθεσία. Το 1998 ο τότε υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης καταργεί την επετηρίδα και καθιερώνει γραπτό διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά αναπληρωτών εγγεγραμμένων στην επετηρίδα έχει ως αποτέλεσμα την ισχύ μιας μεταβατικής περιόδου, για τους έχοντες ήδη προϋπηρεσία. Όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ο νόμος Αρσένη προέβλεπε ότι στους τρεις πρώτους γραπτούς διαγωνισμούς (1998, 2000, 2002) θα διοριζόταν το μεγαλύτερο ποσοστό από τον διαγωνισμό και το μικρότερο από την επετηρίδα και σταδιακά όλοι οι διορισμοί των εκπαιδευτικών, το εκατό τοις εκατό (100%) , θα γινόταν μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Αυτό, όμως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και μάλιστα τροποποιήθηκε υπέρ των αναπληρωτών σε ποσοστό εξήντα σαράντα (60-40%), κάτι το οποίο πριμοδοτούσε με μόρια προϋπηρεσίας άτομα τα οποία δεν είχαν λάβει ποτέ μέρος σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή είχαν αποτύχει. Αν αναλογιστούμε και την δυσμενή συγκυρία των μνημονίων που οδήγησαν σε μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών και στο πάγωμα μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών κατά την περίοδο 2010-2019, πολλοί από μας δεν κληθήκαμε ούτε ως αναπληρωτές στα δημόσια σχολεία. Ως εκ τούτου, για χρόνια αναγκαστήκαμε να υπομένουμε αυτή την αυθαιρεσία με συνέπεια να χάνουμε εργάσιμα χρόνια και μόρια προϋπηρεσίας. Αυτό το αίσθημα της αδικίας γιγαντώνεται με το νέο νόμο προσλήψεων, με τον οποίο, εκτός των άλλων δεν αναγνωρίζεται η επιτυχία μας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, η οποία συνιστά τη μοναδική αξιοκρατική και επίσημη αξιολόγηση που έχει διενεργηθεί σε εκπαιδευτικούς στον χώρο της Γενικής Παιδείας στη χώρα μας.
Η απόφαση του ΣτΕ
Το 2015 το ΣΤΕ με την απόφαση 527 έκρινε αντισυνταγματικούς τους διορισμούς με μόνο προσόν την προϋπηρεσία. Ενώ ο νόμος Αρσένη (1998) είχε προβλέψει ότι σταδιακά το ποσοστό των προσλαμβανόμενων σε σχολεία θα έφτανε το 100% από το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών, αυτό δεν ίσχυσε, όπως ήδη αναφέρθηκε, και με διαρκείς πολιτικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις υπήρχε μεροληψία υπέρ της αποκτηθείσης προϋπηρεσίας ασχέτως τρόπου απόκτησης. Το διαμορφούμενο ποσοστό προσλήψεων κατά το 2008 ήταν 60% από ΑΣΕΠ και 40% από προϋπηρεσία - μιλώντας για ποσοστά αξίζει να δούμε την πενταετία 2009 – 2014, που το 60% στην εν λόγω πενταετία σε αριθμούς μεταφράζεται σε 1835 ασεπίτες και το 40% σε 2670 άτομα με προϋπηρεσία. Είναι εξόφθαλμο το γεγονός ότι το 40% υπερέβαινε κατά πολύ το 60% - Ωστόσο, αν και υπήρξε η γνωμοδότηση του ΣΤΕ η κατάφωρη παραβίαση του ποσοστού συνεχίστηκε μέχρι και την ψήφιση του νέου νόμου στο τέλος του 2019, δηλαδή όλη αυτή η κατάσταση διήρκησε 11 ολόκληρα χρόνια. Είναι άδικο να βρισκόμαστε υπόλογοι για το γεγονός ότι δεν αποκτήσαμε τόση προϋπηρεσία, ώστε να απορροφηθούμε με το νόμο του προσοντολογίου. Διεκδικούμε ίση μεταχείριση με τους συναδέλφους ασεπίτες, που διορίστηκαν το 2019.
Πολιτική βούληση
Σε συνέχεια της απόφασης αυτής και μετά από σειρά αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ψηφίστηκε το αρ. 73 του ν. 4589/2019 δυνάμει του οποίου διορίστηκαν 455 εκπαιδευτικοί από τους επιτυχόντες αυτούς, οι οποίοι είχαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, ενδιάμεσα - στη σειρά κατάταξης – στους παραλειφθέντες επιτυχόντες και τους 455 τελικώς διορισμένους, ευρίσκεται αριθμός εκπαιδευτικών με υψηλότερη βαθμολογία, ο οποίος δεν είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη διότι δεν γνώριζε και εν συνεχεία δεν άσκησε τα δικαιώματα που απέρρεαν απ’ την απόφαση της Ολομέλειας ώστε να εκδώσουν και αυτοί αμετάκλητες αποφάσεις όπως οι συνάδελφοί τους. Ωστόσο, σε πρόσφατη απόφαση του Στε (1834/2021) αναφέρεται πως οι διορισθέντες, αν και είχαν ονομαστικές δικαστικές αποφάσεις, εντούτοις διορίστηκαν με νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή ο διορισμός τους έγινε με πολιτική βούληση. Το ίδιο επιδιώκουμε να συμβεί και με εμάς καθώς έχουμε υψηλότερες βαθμολογίες από τους ήδη διορισμένους. Επιπλεον το ΣΤΕ με την αποφαση 1735/2022 απεφανθη οτι οι πινακες του 2008 δεν εχουν κλεισει, αλλα παραμενουν σε ισχυ.
Ήδη επί του ζητήματος έχει αποφανθεί θετικά ο Συνήγορος του Πολίτη με σχετικό πόρισμά του (βλ. 260558/53112/2019/29.10.2019 ΣτΠ) επιλαμβανόμενος κατόπιν 53 αναφορών και έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις τόσο από κυβερνητικούς βουλευτές όσο και από ολόκληρους σχηματισμούς της αντιπολίτευσης.
Άλλες περιπτώσεις αποκατάστασης επιτυχόντων
Πέρα από την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ, η προσδοκία μας για την δικαίωσή μας, που μας ταλαιπωρεί τόσα χρόνια, βασίζεται σε προηγούμενες κινήσεις της πολιτείας προς αποκατάσταση του δικαίου. Το 2005 με τον Ν. 3320/2005 (νόμος Παυλόπουλου) δόθηκε δυνατότητα σε ορισμένους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 1998 να συμμετάσχουν και αυτοί στη διαδικασία αποκατάστασης, εφόσον είχαν διοριστεί συνυποψήφιοί τους με χαμηλότερες βαθμολογίες. Μάλιστα, με την εν λόγω ρύθμιση διορίστηκαν περίπου 500 υποψήφιοι, ενώ με τον Ν. 4369/2016 υπήρξε πλήρης αποκατάσταση των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 1998. Διαχρονικά η πολιτεία έχει εξαντλήσει τους πίνακες επιτυχίας σε περιπτώσεις όπως των δικαστικών υπαλλήλων όλων των διαγωνισμών, των επιτυχόντων του πανελλήνιου διαγωνισμού ΑΣΕΠ έτους 1995 και πολλών άλλων διαγωνισμών.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Από την παραπάνω καταγραφή, μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στα τέλη του Δεκέμβρη, οι ΑΣΕΠίτες είδαν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να φέρνουν σχετικές τροπολογίες στη Βουλή, τους κυβερνητικούς βουλευτές Ιάσωνα Φωτήλα και Μάξιμο Χαρακόπουλο να υποβάλλουν κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, την βουλεύτρια, επίσης της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη να στηρίζει το δίκαιο αίτημα με δημόσιες παρεμβάσης μέσω των social media. Λύση όμως δεν προέκυψε.
Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 12:30 οι ΑΣΕΠίτες θα διαδηλώσουν έξω από το Υπουργείο Παιδείας για να θυμίσουν στην πολιτική του ηγεσία το προφανές: Ο,τι δικαιούνται απόλυτα το διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση, δικαίωμα που το κέρδισαν με σκληρή δουλειά και αξιοκρατία.

Νίκος Γιαννόπουλος
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: