Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

«Καίει» η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα - Η πιο ακριβή στην Ευρώπη

Η χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα μας κατέχει τα πρωτεία, ως η πιο ακριβή στη Γηραιά Ηπειρο
Ενώ οι πάροχοι ενέργειας ανακοίνωσαν αυξήσεις έως και 29% στα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου, «αναγκάζοντας» την κυβέρνηση να διπλασιάσει την επιδότηση προκειμένου να μετριάσει το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το ενεργειακό… πρόβλημα παραμένει οξύ και άλυτο. Αυτό συμβαίνει διότι η χονδρική τιμή του ρεύματος βρίσκεται στα ύψη στην Ελλάδα, πολύ πιο πάνω από τα τωρινά στάνταρ της υπόλοιπης Ευρώπης.
Η χώρα μας είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη σ’ ό,τι αφορά στην χονδρική τιμή του ρεύματος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, γεγονός που προφανώς επιδρά άκρως αρνητικά και στη μελλοντική συνθήκη που θα διαμορφωθεί στη λιανική αγορά και θα μετακυληθεί στα ενεργειακό τιμολόγια. Θεωρείται βέβαιο ότι αν η τιμή του ρεύματος παραμείνει ως έχει, δηλαδή στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε θα απαιτηθούν νέες και πιο ενισχυμένες ενεργειακές επιδοτήσεις.
Προχθές η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 251,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ πιο «τσουχτερή» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα τη συνήθως ακριβή Ιταλία, όπου η τιμή ήταν στα 142,06 ευρώ. Η διαφορά της ελληνικής τιμής ρεύματος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν μεγάλη καθώς κυμαινόταν από 100 έως 150 ευρώ.
Ιδια εικόνα και στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς χθες ανήμερα Χριστουγέννων 25 Δεκεμβρίου, όπου η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι στα 193,39 ευρώ με τις διαφορές με τις υπόλοιπες χώρες να παραμένουν υψηλές. Εξαίρεση αποτελεί η Ιταλία (166,14) και η Ιρλανδία (150,64).
Την Παρασκευή το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε «φουσκωμένες» επιδοτήσεις, ως αντίβαρο στα αυξημένα τιμολόγια που παρουσίασαν οι πάροχοι ενέργειας για τον Ιανουάριο. Η αξία της επιδότησης για τον επόμενο μήνα ανέρχεται σε 840 εκατ.ευρώ και είναι διπλάσια από αυτή που δόθηκε τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα το μεγαλύτερο μερίδιο από την ενισχυμένη επιδότηση, προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι 9 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα και σημείωσε ότι μ’ αυτό τον τρόπο απορροφάται το 87% των αυξήσεων.
Αυξημένα τα τιμολόγια των παρόχων
Οι νέες χρεώσεις της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 50,01 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh. Η αύξηση είναι της τάξης του 29%. Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον Δεκέμβριο ήταν 38 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 39,2 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh.
Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους ιδιώτες προμηθευτές κυμαίνονται από περίπου 36 λεπτά/KWh (σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται έκπτωση συνέπειας) μέχρι και περίπου 52 λεπτά/KwH με τις περισσότερες εταιρίες να διαμορφώνουν τα τιμολόγια τους γύρω στα 46 λεπτά/KWh.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: