Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Γελούν και τα μουστάκια των σορτάκηδων

Στα 303,7 δισ. δολάρια τα φετινά κέρδη τους, τετραπλάσια από το 2018, την τελευταία χρονιά που ήταν γι’ αυτούς κερδοφόρα.
Ευλογημένη η χρονιά που φεύγει για τους «σορτάκηδες» καθώς κατέγραψαν τα πρώτα ετήσια κέρδη τους από το 2018, εν μέρει χάρη στο υποτιμητικό τους παιχνίδι σε βάρος των μετοχών της Tesla, της Amazon και άλλων υψηλής κεφαλαιοποίησης τίτλων εταιρειών υψηλού αναπτυξιακού δυναμικού, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν ηγηθεί της εκρηκτικής ανόδου των χρηματιστηρίων.
Τα συνολικά φετινά κέρδη (πραγματικά και μη πραγματοποιηθέντα) των short sellers, των επενδυτών δηλαδή που ποντάρουν και κερδίζουν από την πτώση της τιμής μιας μετοχής, εκτιμώνται από την εταιρεία αναλύσεων S3 Partners στα 303,7 δισ. δολάρια. Είναι τετραπλάσια αυτών που είχαν καταγράψει το 2018, την τελευταία χρονιά που ήταν γι’ αυτούς κερδοφόρα. Το παραπάνω ποσό υποδεικνύει σε απόδοση 31,2% επί των συνολικών θέσεων short κατά τη διάρκεια του 2022 (973,6 δισ. δολάρια).
Μεταξύ άλλων τα πιο πολλά κέρδη βγήκαν από τα στοιχήματα εναντίον της μετοχής της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla του Ελον Μασκ. Τα συνολικά κέρδη (πραγματικά και μη πραγματοποιηθέντα) αποτιμώνται στα 15 δισ. δολάρια και βγήκαν από τις ανοιχτές πωλήσεις μετοχών τής Tesla αξίας 19,3 δισ. δολαρίων. Αλλες μετοχές που απέφεραν φέτος τεράστια κέρδη ήταν αυτές της Amazon, της Meta Platforms (Facebook), της Apple και της εταιρείας πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana.
Ας σημειωθεί ότι οι επενδυτές που σορτάρουν δανείζονται μετοχές από άλλους επενδυτές, τις πουλάνε και σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή τις αγοράζουν ξανά για να τις επιστρέψουν στον δανειστή. Τα κέρδη τους βγαίνουν από την πτώση της τιμής της μετοχής και πιο συγκεκριμένα από τη διαφορά στις τιμές μεταξύ των ημερομηνιών πώλησης και αγοράς. Αρκετές φορές η στρατηγική των σορτάκηδων είναι άκρως κερδοσκοπική. Πουλώντας μαζικά τις μετοχές που δανείστηκαν βουλιάζουν τις τιμές τους, ενώ εν συνεχεία επαναγοράζοντάς τες σε πολύ χαμηλές τιμές αποκομίζουν τεράστια κέρδη.
Οι παίκτες υπογράμμιζαν ότι το σορτάρισμα φέτος ήταν ευκολότερο καθώς το οικονομικό περιβάλλον ήταν ιδανικό. Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed περιόρισε την όρεξη για ρίσκο και συντέλεσε μέχρι στιγμής σε πτώση του δείκτη μετοχών S&P 500 στη Wall Street κατά 19%, που αντιστοιχεί στη χειρότερη επίδοσή του από το 2008. Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια δεν ήταν και τόσο ευχάριστα για τους σορτάκηδες.
Το 2021, χρονιά κατά την οποία οι περιβόητες μετοχές-μιμίδια, όπως αυτή της GameStop, πραγματοποίησαν μεγάλο ράλι, οι σορτάκηδες που είχαν ποντάρει σε πτώση τους υπέστησαν μεγάλες ζημιές, που συνολικά άγγιξαν τα 142,4 δισ. δολάρια. Το 2020, τη χρονιά που χτύπησε ο κορονοϊός και η Fed μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά τροφοδοτώντας την ισχυρή ανάκαμψη των χρηματιστηρίων, οι ζημιές τους ήταν ακόμη υψηλότερες, 241,7 δισ. δολάρια.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: