Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Κρίστιαν Ντρόστεν: Η πανδημία του κορωνοϊού «τελείωσε»

«Ο μόνος περιορισμός που μπορεί να υπάρξει είναι μια νέα μετάλλαξη. Αλλά δεν το περιμένω πια αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο Ντρόστεν.
Ο διάσημος Γερμανός επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν υποστηρίζει ότι η πανδημία του κορωνοϊού «τελείωσε».
«Η ανοσία στον πληθυσμό θα διασφαλίσει ότι ο ιός δεν θα εξαπλωθεί πλέον πολύ το καλοκαίρι – εκτός εάν υπάρξει άλλη μετάλλαξη», εκτιμά ο Κρίστιαν Ντρόστεν, από τις πιο εξέχουσες φωνές μεταξύ των ειδικών του κο ρωνοϊού. «Βιώνουμε το πρώτο ενδημικό κύμα με τον SARS-CoV-2 αυτόν τον χειμώνα και κατά τη γνώμη μου η πανδημία έχει τελειώσει», τονίζει στον «Tagesspiegel» ο Ντρόστεν που είναι επικεφαλής ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité, στο Βερολίνο.
«Μετά από αυτόν τον χειμώνα, η ανοσία του πληθυσμού θα είναι τόσο ευρεία και ανθεκτική που ο ιός δύσκολα θα μπορέσει να περάσει το καλοκαίρι. Ο μόνος περιορισμός που μπορεί να υπάρξει είναι μια νέα μετάλλαξη. Αλλά δεν το περιμένω πια αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο Ντρόστεν.
Όλο και περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Σε συνέντευξή του στο «Redaktionsnetzwerk Deutschland» (RND), ο Ελληνας Εντατικολόγος Κρίστιαν Καραγιαννίδης, απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν η πανδημία θα λήξει μετά τον χειμώνα. «Περιμένω ότι η πανδημία πλέον θα πνέει τα λοίσθια όλο και περισσότερο», είπε ο Καραγιαννίδης στο RND.
Ο Καραγιαννίδης οποίος είναι και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, λέει ότι σίγουρα θα υπάρχει ακόμα το ένα ή το άλλο μικρό κύμα. Ωστόσο, η κατάσταση ανοσίας του πληθυσμού είναι σταθερή και θα υπάρχουν σημαντικά λιγότεροι ασθενείς με Covid στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ενδημικός ο κίνδυνος
Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), Τόμας Μέρτενς, συμμερίζονται την εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός είναι πλέον ενδημικός.
Κατά την άποψή του, μια πανδημία ορίζεται πρωτίστως από το γεγονός ότι ένα παγκοσμίως άγνωστο παθογόνο με το οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσολογική εμπειρία εισβάλλει στον πληθυσμό. Αυτό δεν ισχύει πλέον, είπε ο Μέρτενς.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: