Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Νέα πυρά για τις εκτός ελέγχου ελλείψεις φαρμάκων

Σφοδρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 στην κυβέρνηση για τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές κατηγορίες φαρμάκων μετά τα βέλη και του ΠΙΣ
Την αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων για δύο φαρμακαποθήκες. οι οποίες δεν δέχθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο των αποθεμάτων τους, διαφήμισε χθες ο υπουργός Υγείας.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αδιαφόρησε, παρά τις προειδοποιήσεις, για τις ελλείψεις σε περισσότερα από 400 φάρμακα, που ξεκίνησαν στις αρχές τους ‘22, θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ασθενείς και αφορούν, μεταξύ άλλων, σε αναντικατάστατες κωδικούς, όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά και παυσίπονα.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χθες υπογραμμίζοντας ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση», ενώ τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και το ΜέΡΑ25 εξαπέλυσα πυρά κατά της κυβέρνησης για να επανέλθουν σήμερα με νέες τοποθετήσεις.
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, απάντησε στον Θάνο Πλεύρη ότι όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε κανένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αφορά την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, όχι μόνο αγωνιά «να κάνει αντιπολίτευση» στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά αντί να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί, εκτοξεύει ανερυθρίαστα λάσπη στο κόμμα.
«Τις αθλιότητες του δεν αξίζει καν να τις σχολιάσει κανείς. Αυτό που έχει αξία για τη Δημόσια Υγεία και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας, είναι να σταματήσει η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Ξανθός και σχολίασε επίσης τα εξής:
«Το έχουμε εμπεδώσει εδώ και αρκετά χρόνια. Όταν οι ακροδεξιοί εταίροι του κ. Μητσοτάκη ζορίζονται από την κοινωνική κατακραυγή, επιστρατεύουν αυτό που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά: την πολιτική θρασύτητα και χυδαιότητα. Ο κ. Πλεύρης είναι ο Υπουργός Υγείας που έχει την πολιτική ευθύνη της υγειονομικής τραγωδίας που έζησε η χώρα, της διάλυσης του ΕΣΥ και των δραματικών ελλείψεων εδώ και μήνες σε φάρμακα πρώτης ανάγκης».
Το ΜέΡΑ25 τονίζει πως «οι διαρκώς εντεινόμενες ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου "φυσικού φαινομένου". Έχουν συγκεκριμένο λόγο και αιτία: ιδιωτική κερδοσκοπική αγορά λέγεται! Εφόσον λοιπόν οι χονδρέμποροι και οι πολυεθνικές του φαρμάκου ορίζουν την αγορά, έχουμε είτε εξαγωγές σκευασμάτων για αποκομιδή υψηλότερων κερδών, είτε μειούμενες εισαγωγές προς την Ελλάδα από τις πολυεθνικές, επίσης για τον ίδιο λόγο: το κέρδος».
Το κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης σημειώνει επίσης η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας πάνω στο φάρμακο, και καταλογίζει στην κυβέρνηση και τον κατά τα άλλα λαλίστατο τπουργός Υγείας ότι κρύβονται. Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει πρόταση για πάγια λύση στο ζήτημα των φαρμάκων και με την επανεξέταση προς μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση του ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης και την καθολική ενεργοποίηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
«Με την επανεξέταση των κριτηρίων ένταξης στην κατηγορία ΜΗΣΥΦΑ και την θέσπιση διαρκούς διαδικασίας επαναξιολόγησης και την επικαιροποίηση του καταλόγου τους. Με την επιστημονική αξιολόγηση των διαφημίσεων προς το κοινό. Με πλαίσιο ελέγχου τέλος, των ηλεκτρονικών πωλήσεων, με βασικό κριτήριο την ασφάλεια και τη διόρθωση στρεβλώσεων» σημειώνει το κόμμα και ζητά: 

  • Επανασύσταση της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών φαρμάκων, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης προς κάλυψη απρόβλεπτων έκτακτων αναγκών (π.χ. πανδημία)
  • Αυστηροποίηση της νομοθεσίας με στόχο την κάλυψη κατά προτεραιότητα των αναγκών του πληθυσμού, με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ
  • Απλούστευση διαδικασιών εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων
  • Υποχρέωση αύξησης του διατηρούμενου στοκΤαυτόχρονα

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: