Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Ρεύμα: Διπλάσια η επιδότηση τον Ιανουάριο – Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

"Φουσκωμένες" επιδοτήσεις ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, ως αντίβαρο στα αυξημένα τιμολόγια που παρουσίασαν οι πάροχοι ενέργειας για τον Ιανουάριο
Υπό το βάρος των αυξήσεων έως 29% στα ενεργειακά τιμολόγια του Ιανουαρίου που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, το υπουργείο Ενέργειας «φούσκωσε» τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, για να «ανακουφίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αξία της επιδότησης για τον επόμενο μήνα ανέρχεται σε 840 εκατ.ευρώ και είναι διπλάσια από αυτή που δόθηκε τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα το μεγαλύτερο μερίδιο από την ενισχυμένη επιδότηση, προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι 9 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα και σημείωσε ότι μ’ αυτό τον τρόπο απορροφάται το 87% των αυξήσεων.
Οι επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο θα συνεχιστούν πάλι σε τρεις βασικές κλίμακες:

  • Η πρώτη αφορά κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και η επιδότηση διαμορφώνεται σε 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα (33 λεπτά ανά κιλοβατώρα).
  • Η δεύτερη αφορά κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, με την επιδότηση να διαμορφώνεται στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Προβλέπεται, μάλιστα, πρόσθετη επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Η τρίτη αφορά κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, όπου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η συγκεκριμένη κλίμακα σχετίζεται μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα και επίσης προβλέπει περαιτέρω επιδότηση αν προκύψει μείωση κατανάλωσης

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ.
Τα επαγγελματικά τιμολόγια

  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2.000 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 292 ευρώ η μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 134 ευρώ η κιλοβατώρα
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 330 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο
Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.
Αυξημένα τα τιμολόγια των παρόχων
Οι νέες χρεώσεις της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 50,01 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh. Η αύξηση είναι της τάξης του 29%. Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον Δεκέμβριο ήταν 38 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 39,2 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh.
Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους ιδιώτες προμηθευτές κυμαίνονται από περίπου 36 λεπτά/KWh (σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται έκπτωση συνέπειας) μέχρι και περίπου 52 λεπτά/KwH με τις περισσότερες εταιρίες να διαμορφώνουν τα τιμολόγια τους γύρω στα 46 λεπτά/KWh.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: