Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Δασικοί χάρτες για τα πανηγύρια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας βιάστηκε να θριαμβολογήσει, παρότι παραδέχτηκε την ύπαρξη κενών όπως οι αντιρρήσεις, τα δασικά αυθαίρετα και οι δασωμένοι αγροί.
Συνηθισμένους μάς έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από ανακοινώσεις «πανηγυρικές» (ή για τα πανηγύρια), αλλά αυτή τη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεπέρασε τα εσκαμμένα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «μετά από 200 χρόνια ελεύθερου βίου» απέκτησε «επιτέλους!» δασικούς χάρτες και έγινε πράξη «μια εμβληματική μεταρρύθμιση».
Είναι προφανές ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε για λόγους «μνημονιακών δεσμεύσεων» και για να πούμε ότι έπιασαν τόπο τα κονδύλια που διατίθενται εδώ και πολλά χρόνια για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Για τον ίδιο λόγο όμως, επειδή η ανακοίνωση θα διαβαστεί και από τους Θεσμούς, φρόντισε ο ίδιος ο υπουργός Κ. Σκρέκας να αναφέρει, έστω και κάπως καλυμμένα, τις τεράστιες «τρύπες» και τα «κενά» τα οποία χαρακτηρίζουν τους -υποτίθεται- ολοκληρωμένους δασικούς χάρτες.
Ετσι, ενώ σε ένα σημείο ο κ. Σκρέκας αναφέρει ότι «οι πολίτες πλέον θα γνωρίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων που κατέχουν και τις όποιες δυνατότητες αξιοποίησής τους, χωρίς την αναμονή χρονοβόρων διαδικασιών», σε άλλα σημεία της ανακοίνωσης παραδέχεται ότι:
■ Υπάρχει πλήθος περιοχών για τις οποίες δεν έχει αναρτηθεί ή κυρωθεί δασικός χάρτης και αφορούν «σχέδια πόλεων και οικισμών, τα όρια των οποίων δεν έχουν εγκριθεί με πράξεις της Διοίκησης αλλά έχουν οριοθετηθεί με άλλες διατάξεις, όπως π.χ. τα περιγράμματα των νομίμως υφιστάμενων οικισμών προ του έτους 1923 για τους οποίους δεν έχει καθοριστεί όριο, οι ακτινικοί οικισμοί, τα όρια των πολεοδομικών μελετών και σχεδίων πόλεως που εκπονούνται καθώς και τα υπό καθορισμό όρια οικισμών που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί». Πρόκειται δηλαδή για εκατοντάδες περιοχές στις οποίες θα συνεχίσει να απαιτείται η έκδοση πράξης χαρακτηρισμού τού κατά τόπον αρμόδιου δασάρχη ή διευθυντή Δασών.
■ Παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των δασωμένων αγρών, δηλαδή εκτάσεων που εμφανίζονταν στις αεροφωτογραφίες του 1945 ως αγροτικής χρήσης αλλά εγκαταλείφθηκαν και δασώθηκαν. Το θέμα καίει τους αγρότες καθώς όσο εκκρεμεί αποκλείονται από τις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ίδιο το υπουργείο μιλά για εκτάσεις 7 εκατομμυρίων στρεμμάτων που θα παραχωρηθούν για ελεύθερη χρήση ή με κάποιο αντίτιμο, αλλά μένει να φανεί πώς και εάν θα ισχύσουν οι σχετικές προβλέψεις του νόμου 4915 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.
■ Υποστηρίζει ότι δίνεται λύση και για τα «δασικά αυθαίρετα» μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας με την πληρωμή παράβολου 250 ευρώ. Με τη δήλωση εκεί, λέει, οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων επιτυγχάνουν την αναστολή κατεδάφισης και επιβολής προστίμων για 30 χρόνια. Για να συμβεί αυτό όμως υπάρχει μια σειρά προϋποθέσεων, όπως το να μην έχουν χαρακτήρα κατοικίας, να έχουν ανεγερθεί πριν από το 2011, να μην είναι σε περιοχές Natura 2000, σε αναδασωτέες κ.λπ. Σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και έμπειρος δασολόγος, Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε ότι ενώ το ΥΠΕΝ υπολογίζει τα αυθαίρετα σε 1 εκατομμύριο συνολικά, στην πλατφόρμα έχουν κατατεθεί από τον Οκτώβριο μόλις 350 δηλώσεις και αυτό οφείλεται στην «ανασφάλεια δικαίου» που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.
Θεσμικές παρεμβάσεις
■ Το βασικότερο όλων; Οτι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, αλλά «αρχική κύρωση» όπως ο ίδιος ο Κ. Σκρέκας αναφέρει. Ενας ολοκληρωμένος δασικός χάρτης όντως θα πρόσφερε ασφάλεια δικαίου και δεν θα επιδεχόταν αμφισβητήσεις, καθώς θα υπήρχε καταγεγραμμένος ο χαρακτήρας κάθε κομματιού γης σε κάθε σημείο της επικράτειας. Υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί συνολικά 335.000 αιτήσεις αντιρρήσεων που αφορούν συνολικά 2,5 εκατομμύρια στρέμματα γης.
Αυτές οι χιλιάδες αντιρρήσεις δεν έχουν εξεταστεί και σε κάθε περίπτωση μέχρι τώρα δεν έχουν περάσει στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν. Οι επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων υπολειτουργούν, ενώ οι δασικές υπηρεσίες δηλώνουν αδυναμία για διεκπεραίωση των υποθέσεων καθώς δεν έχουν κόσμο. Εχουν να γίνουν προσλήψεις πάνω από 15 χρόνια. Ο κ. Σκρέκας υπόσχεται νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων. Μόλις τελειώσουν οι πανηγυρισμοί...

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: