Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για το νέο έτος: 
Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας ήταν και είναι η κοινωνία να ευημερεί χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω
Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 και με φόντο τα νέα μέτρα που τίθενται άμεσα σε ισχύ.
«Καλύτεροι μισθοί, αξιοπρεπής υγεία για όλους και προσιτή στέγη, ιδίως για τους νέους» είναι οι στόχοι που ιεράρχησε ως τους σημαντικότερους για την επόμενη περίοδο, αρχής γενομένης από το 2023, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για νέο έτος.
Ο κ. Μητσοτάκης αφού αναφέρθηκε στον «εισαγόμενο πληθωρισμό, που ροκανίζει το μέσο εισόδημα», αλλά και στις «στοχευμένες προσπάθειες του κράτους να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία στην κάθε απρόβλεπτη δοκιμασία», κάνει ειδική μνεία σε μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο, όπως η αύξηση των συντάξεων, η αύξηση των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, και επιμένει πως έχει «εθνικό χρέος να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ολόκληρο το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο έτος:
«Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα και το κατώφλι του 2023 γίνεται, έτσι, ευκαιρία αναστοχασμού των πολλών γεγονότων που ζήσαμε μαζί τη χρονιά που πέρασε. Των αλλεπάλληλων προκλήσεων που διαχειρίστηκε η πατρίδα μας. Αλλά και των μεγάλων βημάτων που έκανε προς τα εμπρός.
Γιατί η νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα με τη χαμηλότερη ανεργία από το 2010. Με τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τα έσοδα του τουρισμού να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Με παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς να εμπιστεύονται τη χώρα και το μέλλον της. Και με το ψηφιακό κράτος να εξυπηρετεί τον πολίτη, καταργώντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την καθημερινότητά του.
Κι ακόμα, με τα σύνορά μας ασφαλή και την εθνική άμυνα θωρακισμένη. Τόσο με διακρατικές συμφωνίες, όσο και με σύγχρονους εξοπλισμούς. Μέχρι και η ναυπηγική βιομηχανία του τόπου αναβιώνει σήμερα. Κυρίως, όμως, με την πολιτεία να υψώνει διαρκώς αναχώματα υπέρ της κοινωνίας, απέναντι πότε στις συνέπειες ενός πολέμου και πότε στις επιθέσεις της διεθνούς ακρίβειας.
Όλα αυτά δεν είναι επιτυχίες της κυβέρνησης. Είναι επιτυχίες της Ελλάδας, που έγιναν πράξη χάρη στη δική σας στήριξη στις πρωτοβουλίες μας. Αλλά και χάρη στην κατανόησή σας στις όποιες αδυναμίες μας. Διδασκόμαστε πάντα από αυτές. Έχουμε αποδείξει άλλωστε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε τις δυσκολίες ευκαιρίες, φτάνοντας κάθε φορά, μέσα από τα κύματα, στην απέναντι όχθη.
Ξέρω καλά ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να "ροκανίζει" το μέσο εισόδημα. Ότι πιέζει πολύ, ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Όπως και ότι δυσκολεύει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών μας. Ξέρετε όμως και εσείς τις πολλές στοχευμένες προσπάθειες του κράτους να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία στην κάθε απρόβλεπτη δοκιμασία.
Από την 1η του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους. Και πλέον όλοι οι Έλληνες θα ανακουφιστούν από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Από τον Φεβρουάριο, επίσης, η πολιτεία θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των βασικών εξόδων των νοικοκυριών. Ενώ την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός.
Όλα αυτά μπορούμε να τα πραγματοποιούμε ακριβώς επειδή η οικονομία μας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αλλά και γιατί προτεραιότητά μας ήταν και είναι, η κοινωνία να ευημερεί χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω. Αυτόν τον στόχο υπηρετώ από την πρώτη στιγμή. Και σε αυτόν τον δρόμο παραμένω: να προχωρούμε μπροστά και πάντα ενωμένοι.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, έχω το εθνικό χρέος να διαφυλάξω και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γι' αυτό, παρόλο που το 2023 είναι μία εκλογική χρονιά, δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε πλειοδοσία υποσχέσεων. Ούτε και θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν.
Άλλωστε, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο αξίωμα του Πρωθυπουργού, γνωρίζετε πια ότι δεσμεύομαι μόνο για εκείνα που είμαι σίγουρος ότι μπορώ να υλοποιήσω. Κι έτσι πορεύομαι από την ώρα που μού εμπιστευτήκατε αυτή την τεράστια ευθύνη: να χτίζουμε μαζί σήμερα ένα αύριο που θα είναι καλύτερο από το χθες, με Σταθερότητα, με Συνέπεια και με Συνέχεια.
Υποδεχόμαστε, λοιπόν, το 2023 με αισιοδοξία. Και όπως έχω πει, αν το πρώτο μας σύνθημα ήταν οι «λιγότεροι φόροι», το δεύτερο πρέπει να είναι οι «καλύτεροι μισθοί», η αξιοπρεπής υγεία για όλους και η προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά. Στόχοι που ασφαλώς δεν θα γίνουν πράξη από τη μία στιγμή στην άλλη. Που έχουν, ωστόσο, δρομολογηθεί στις ράγες συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.
Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Με όπλο μας την αλήθεια, το σχέδιο και την όρεξη για δουλειά.
Εύχομαι υγεία, χαρά και ελπίδα σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, παντού στον κόσμο. Κανείς πίσω και όλοι μαζί μπροστά! Αυτό είναι το μήνυμά μας για τη νέα χρονιά. Το μπορούμε και θα το πετύχουμε!
Χρόνια πολλά!
Τσίπρας: Το 2023 χρονιά αλλαγής και ελπίδας
Ο Αλέξης Τσίπρας οραματίζεται ένα 2023 διαφορετικό, μία χρονιά που θα φέρει την αλλαγή και την ελπίδα στη χώρα.
Για χρονιά αλλαγής έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που ανέβηκε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media.
Oλα όσα έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ:
Το 2023 μπορεί πράγματι να είναι μια χρονιά ελπίδας, γιατί θα είναι η πρώτη χρονιά της αλλαγής. Το δικό μας μέρισμα στο φως θα το κερδίσουμε με αγώνα και αλληλεγγύη. Γιατί η δικαιοσύνη και η αλλαγή είναι ο καθένας από εμάς.
Καλή χρόνια σε όλες και σε όλους.
Ολο το μήνυμα
Η παραμονή του νέου χρόνου είναι πάντα μια μέρα ελπίδας, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες, όσο βαρύς και αν είναι ο απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς.
Η χρονιά που ανατέλλει όμως μπορεί πράγματι να είναι μια χρονιά ελπίδας, γιατί θα είναι η πρώτη χρονιά της αλλαγής. Η χρονιά που η δικαιοσύνη θα αρχίσει να επιβάλλει επιτέλους τη δική της κανονικότητα, στην οικονομία, την κοινωνία, την εργασία, το κράτος, παντού.
Το 2022 δοκιμάστηκαν πάνω στο σώμα της πατρίδας όλες οι συνταγές μιας πολιτικής που βάζει τα κέρδη, τα υπερκέρδη, την αισχροκέρδεια, πάνω από τους ανθρώπους.
Πάνω από τη δικαιοσύνη, πάνω από την αξιοπρέπεια.
Πάνω, ακόμα, και από το δικαίωμα της επιβίωσης.
Τον απολογισμό, δεν έχετε ανάγκη από κανέναν να σας τον υποδείξει. Τον ζείτε καθημερινά. Στο σπίτι, τη δουλειά, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, στο σούπερ μάρκετ, στις ουρές της ανεργίας και στην ταπείνωση των διαφόρων «pass», που επιφυλάσσουν τη φιλανθρωπία για τους πολλούς και την πιο προκλητική κερδοσκοπία για τους λίγους.
Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη επέλαση, μία είναι η ευχή και η ελπίδα που απλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία: Να σταματήσει εδώ αυτός ο εφιάλτης.
Ο εφιάλτης της ακρίβειας που πολιορκεί εκατομμύρια νοικοκυριά.
Ο εφιάλτης της διάλυσης κάθε δημόσιας δομής, της εκποίησης του ΕΣΥ, που έχει κοστίσει ήδη χιλιάδες ζωές.
Ο εφιάλτης της εικόνας των παιδιών που υποσιτίζονται, των παιδιών που περιμένουν για μήνες στην ουρά για μια εγχείριση, των νέων που τους απαγορεύεται ακόμα και να ονειρεύονται ένα αύριο μόρφωσης και δημιουργικής ζωής.
Ο εφιάλτης της κακοποίησης του κράτους δικαίου, με τις υποκλοπές και την προσπάθεια συγκάλυψης τους, με το ψέμα, την προπαγάνδα και τον διχασμό που επιστρατεύονται για να κρύψουν την πρωτοφανή αναδιανομή υπέρ λίγων ισχυρών και εις βάρος των πολλών.
Το 2023 θα είναι η χρονιά που θα κάνει αυτήν την ευχή και την ελπίδα πράξη.
Με όρους πολιτικής αλλαγής και όχι συναλλαγής.
Με καθαρά χέρια.
Με όρους, όχι εκδίκησης αλλά δικαιοσύνης. Εκείνης της δικαιοσύνης που σε όποιο πολιτικό στρατόπεδο κι αν ανήκεις, όποιο κόμμα κι αν έχεις ψηφίσει, δεν μπορεί να μην την καταλαβαίνεις και να μην την αποζητάς.
Η δικαιοσύνη είναι ο καθένας από εμάς.
Η αλλαγή είναι ο καθένας από εμάς.
Το δικό μας μέρισμα στο φως θα το κερδίσουμε με τη δική μας στάση, τη δική μας αλληλεγγύη και το δικό μας αγώνα.
Εύχομαι ολόψυχα, σε όλες και σε όλους, καλή χρονιά».
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Ανδρουλάκη: Να αναγεννήσουμε τις ελπίδες της νέας γενιάς
Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη, λίγο πριν την εκπνοή του 2022.
Τη "στήριξη της κοινωνίας με τολμηρές αποφάσεις" παραθέτει ως μόνη ρεαλιστική και αναγκαία πολιτική επιλογή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει:
"Την περασμένη χρονιά ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην Ευρώπη με την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.
Την ίδια στιγμή, ο αναθεωρητισμός ενισχύεται και στη γειτονιά μας, όπως αποδεικνύουν οι συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.
Γι’ αυτό οφείλουμε με ομοψυχία και αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε διαχρονικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
H χώρα μας από το 2010 βιώνει ένα συνεχές κρίσεων.
Οι ανισότητες αυξήθηκαν ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι αναζήτησαν στο εξωτερικό μια καλύτερη ζωή.
Η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία πολιτική επιλογή είναι η στήριξη της κοινωνίας με τολμηρές αποφάσεις, που θα κατανέμουν με δικαιότερο τρόπο τα βάρη της κρίσης και με ολοκληρωμένες πολιτικές να διασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και προοπτική για όλους τους Έλληνες.
Έχουμε χρέος να αντιστρέψουμε αυτό το αρνητικό σπιράλ, το οποίο υποθηκεύει το μέλλον της χώρας.
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα δημιουργεί πολλές και καλές θέσεις εργασίας, και θα θέτει τις βάσεις για μία ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία.
Η πατρίδα μας πληρώνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ακριβά τον λαϊκισμό και τον ελιτισμό. Τον διχασμό και την τοξικότητα.
Έχει έρθει η ώρα να ξεπεράσουμε αυτούς, που δεν ξέρουν να χτίζουν γέφυρες αλλά μόνο να γκρεμίζουν, για να ανατείλει μια εποχή γόνιμου πολιτικού διαλόγου, που θα απαντά στα πραγματικά κοινωνικά ζητήματα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στις κάλπες . Που θα υπηρετεί τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη λογοδοσία, την ανεξαρτησία των θεσμών, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική αξιοπρέπεια.
Στην αυγή του 2023 είμαστε αποφασισμένοι να αναγεννήσουμε τις ελπίδες της νέας γενιάς για ένα καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο δημιουργικό μέλλον.
Να έρθουμε σε πλήρη ρήξη με πελατειακές νοοτροπίες και συμπεριφορές, που οδηγούν στη στασιμότητα και στην παρακμή και να αναδείξουμε ένα νέο πολιτικό ήθος και αξίες, που οικοδομούν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό.
Εύχομαι η νέα χρόνια να φέρει υγεία και ευημερία σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες". 
Δ. Κουτσούμπας: Το 2023 να ανατείλει πιο ελπιδοφόρο και ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων
Τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, είπε Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνέχεια έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά! Το 2023 να ανατείλει πιο ελπιδοφόρο. Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να παρέμβει στις εξελίξεις, να γίνει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής αυτών των εξελίξεων με τους αγώνες του. Γιατί πολιτικοί “σωτήρες”, πολιτικοί “μεσσίες” δεν υπάρχουν, μας τελειώσανε. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής. Και σε αυτόν τον δρόμο το ΚΚΕ θα βρίσκεται μπροστά με τους αγώνες του, με την πάλη του, μαζί με τον λαό. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά να έχουμε. Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες».
Βαρουφάκης: Οι απαραίτητοι αγώνες δεν είναι ποτέ μάταιοι
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τους πολίτες να δώσουν αγώνες και ευχήθηκε να ανοίξουν νέες οδοί συνεργασίας.
«Εύχομαι το 2023, παρά τους κακούς οιωνούς, να μας ανοίξει νέες οδούς συνεργασίας, συνέργειας και ειρήνης. Να μας δυναμώσει ώστε, την χρονιά που έρχεται, μαζί, να κάνουμε εκείνα που πρέπει», αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι οι απαραίτητοι αγώνες δεν είναι ποτέ μάταιοι: «ας είναι αυτή η σκέψη οδηγός μας το 2023».
Eιδικότερα, το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη έχει ως εξής:
«Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, Χρόνια Καλά, Υπεραρκετά και, πάνω απ’ όλα, ευτυχισμένα.
Το 2022 μας έφερε

  • Πόλεμο
  • Ακρίβεια
  • Γυναικοκτονίες
  • Πνιγμούς στο Αιγαίο
  • Λογιών-λογιών νέες κακουχίες για τους πολλούς, εν μέσω πανηγυρισμών και πρωτόγνωρης αισχροκέρδειας των ολίγων.

Μας έφερε όμως και πιο κοντά σε ανθρώπους που αντιστέκονται και που δημιουργούν. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο όλο. Μας επέτρεψε να συμπορευτούμε με κόσμο πολύ στις φαρδιές λεωφόρους και στα στενά σοκάκια της κοινωνίας.
Εύχομαι το 2023, παρά τους κακούς οιωνούς, να μας ανοίξει νέες οδούς συνεργασίας, συνέργειας και ειρήνης. Να μας δυναμώσει ώστε, την χρονιά που έρχεται, μαζί, να κάνουμε εκείνα που πρέπει. Γιατί, όπως είπε ένας παλιός αγωνιστής, οι απαραίτητοι αγώνες δεν είναι ποτέ μάταιοι. Ας είναι αυτή η σκέψη οδηγός μας το 2023. Χρόνια Καλά, Υπεραρκετά κι Ευτυχισμένα».

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: