Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Αναβίωσε το έθιμο του τροχονόμου σε βαρέλι στα Γιαννιτσά

Φέτος για πρώτη φορά στην πλατεία Γκόνου Γιώτα έκανε την εμφάνισή του το ιστορικό "βαρέλι" του τροχονόμου, με τον τροχονόμο μέσα σε αυτό να ρυθμίζει την κυκλοφορία των οχημάτων.
Το παραδοσιακό τροχονομικό βάθρο, χαρακτηριστικό έθιμο της παλιάς Αθήνας, τις ημέρες των Χριστουγέννων γέμιζε με δώρα που άφηναν οι πολίτες στους τροχονόμους, οι οποίοι έδιναν πολύτιμες πληροφορίες και ρύθμιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων μέσα από αυτό.
Το έθιμο ξεκίνησε το 1936 όταν πέρασε από το κουβούκλιο του τροχονόμου της Ρηγίλλης ο βασιλιάς που αφού άφησε ένα δώρο, ευχήθηκε χρόνια πολλά στον τροχονόμο που εργαζόταν. Την κίνηση του βασιλιά άρχισε να μιμείται ο κόσμος και τα δώρα γύρω από το κουβούκλιο καθιερώθηκαν.
Η σημερινή αυτή εκδήλωση με πρωτοβουλία του τμήματος Τροχαίας Πέλλας, γίνεται προς τιμήν των τροχονόμων, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι ακόμη και κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες δεν σταματούν να εργάζονται, αποσκοπώντας στην ασφάλεια και τη διευκόλυνση των οδηγών και πεζών κατά τις μετακινήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: