Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Απαιτείται ουσιαστική πολιτική για τα αδέσποτα

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση με τραυματισμένα και δηλητηριασμένα σκυλιά έχει ξεφύγει. Το δυσάρεστο είναι πως ο δήμος Πέλλας δεν ανταποκρίνεται σε καμιά προσπάθεια επικοινωνίας φιλόζωων που βρίσκουν ζώα σε άθλιες συνθήκες. Η συγκεκριμένη υπηρεσία του παντελώς απούσα.
Από την προηγούμενη Πέμπτη δεχτήκαμε μήνυμα στην σελίδα της Εθελοντικής μας ομάδας για ένα χτυπημένο από αυτοκίνητο σκυλί στην Καρυώτισσα. Η δημότισσα που βρήκε το ζώο βαριά τραυματισμένο, επικοινώνησε με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Πέλλας για τα αδέσποτα. Δεν πήγε ποτέ κανείς!!! να πάρει το ζώο από τον δρόμο. Παρά τις οχλήσεις της και την αδιαφορία ωρών, αναγκάστηκε η ίδια να μεταφέρει το ζώο με το αυτοκίνητό της σε κτηνίατρο των Γιαννιτσών. Δυστυχώς το σκυλί είχε σοβαρά τραύματα και του έγινε ευθανασία.
Την Δευτέρα άλλος δημότης από τους Γαλατάδες καλεί και πάλι (πρωί σε ώρες εργασίας) την υπηρεσία του δήμου Πέλλας, για νέο περιστατικό με χτυπημένο ζώο, αλλά δεν απαντά κανείς.
Την επόμενη ημέρα με μαιηλ και τηλέφωνο (πάντα πρωϊνές ώρες) στο αρμόδιο γραφείο που είναι στην αρμοδιότητά του τα αδέσποτα, έγινε και πάλι έκκληση να πάει υπάλληλος σε άλλο χτυπημένο σκυλί μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών. Δεν απαντούσε κανείς στην απεγνωσμένη προσπάθεια της δημότισσας να βοηθήσει το αδέσποτο και όταν επιτεύχθηκε η επικοινωνία με τον αρμόδιο υπάλληλο, εκείνος αρνήθηκε να πάει.
Και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις τα ζώα εγκαταλείφθηκαν και από τους ανεύθυνους που τα τραυμάτισαν και από την υπηρεσία του δήμου Πέλλας. Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για μεγαλόσωμα σκυλιά 30 κιλών τα οποία τραυματισμένα, αναγκάστηκαν οι πιο ευαισθητοποιημένοι πολίτες να τα μεταφέρουν σε κτηνιάτρους λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους με τα δικά τους οχήματα.
Χτυπημένα ζώα μεταφέρονται από πολίτες στους γιατρούς καθώς ο δήμος είναι απών και όλοι εμείς καλούμαστε να τον υποκαταστήσουμε!! Έχουμε αναλάβει την οικονομική κάλυψη χειρουργείων που δεν καλύπτει ο δήμος, την αποθεραπεία των εγχειρισμένων, την φιλοξενία επί πληρωμή και την εκπαίδευση ζώων, ώστε να μπορέσουμε να τα προωθήσουμε για υιοθεσία και πλέον όπως φαίνεται θα καλούμαστε να μεταφέρουμε και τα τραυματισμένα ζώα στους γιατρούς.
Ο σύλλογος επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργειά του. Ο νόμος προστατεύει τα αδέσποτα κι οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας είναι σοβαρές. Ο ρόλος της δημοτικής αρχής δεν είναι να συλλέγουν μόνο αδέσποτα που ενοχλούν τους δημότες στη γειτονιά τους. Είναι μια γενικότερη σοβαρή αντιμετώπιση όλης της διαδικασίας ενημέρωσης και συνεργασίας με τους εθελοντές, τους αρμόδιους φορείς και τα σχολεία ώστε να σταματήσει η εγκατάλειψη, η κακοποίηση και η κακή συμπεριφορά προς τα ζώα.
Ευχαριστούμε όλους όσους δεν γυρνάνε το βλέμμα άλλου και τόσες μέρες κάνουν τους τραυματιοφορείς για τα δύστυχα πλάσματα που χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν στο έλεος, από ανθρώπους και την πολιτεία.

Με εκτίμηση
Φιλοζωικό Σωματείο Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: