Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Σταϊκούρας: Γιατί δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Η επίμονη άρνηση του οικονομικού επιτελείου να μην μειώσει τον ΦΠΑ στα βασική είδη διατροφής, όπως έπραξε η ιταλική κυβέρνηση και πριν λίγα 24ωρα η ισπανική, αποτελεί πεδίο κριτικής από την αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμμένει σ’ αυτή την απόφαση και επεξηγεί για ποιους λόγους κρίνει ότι είναι η ενδεδειγμένη. «Η οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών μέτρων». «στα τρόφιμα η κυβέρνηση έχει κάνει μία επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό, τα 650 εκατομμύρια, να δοθούν στους καταναλωτές. Έτσι μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Συνεπώς η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη και όχι οριζόντια, καταλήγει στον καταναλωτή και το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι 3,5 δισ. ευρώ το έτος, που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα που πρέπει να το αποφύγουμε», δήλωσε ο κ.Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Mega.
Για τη μείωση στα καύσιμα σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά διαφορετικά. Το θέμα είναι τι δημοσιονομικό περιθώριο έχεις και τι επιλογές έχεις ως κυβέρνηση για να στηρίξεις τον πολίτη. Στα καύσιμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δίναμε το "fuel pass", δίναμε επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και δίνουμε πολύ γενναία επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης».
«Πολιτική της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο υπουργός, «είναι η βοήθεια στους πολίτες με συνδυασμό μέτρων και η απόδειξη έρχεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βοηθάει τους πολίτες με το 2,3% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3%».
Σε μηνιαία βάση η επαφή με τις τράπεζες
Ερωτηθείς για το θέμα των δανείων, ο υπουργός απάντησε ότι «η επαφή με τους τραπεζίτες θα είναι σε μηνιαία βάση. Οι συναντήσεις που έχουν γίνει έχουν τίτλους, δηλαδή δάνεια πολιτών και ευάλωτων νοικοκυριών, προμήθειες, επιτόκια καταθέσεων, πιστωτική επέκταση και εξωδικαστικός μηχανισμός. Για την περίπτωση των δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, της Τραπέζης της Ελλάδος και του ευρωπαϊκού επόπτη ότι μία γκάμα περίπου 30 χιλιάδων δανειοληπτών, ενήμερων με πρώτη κατοικία και με στεγαστικό δάνειο ή και μικρό επιχειρηματικό δάνειο, θα καλύψει η τράπεζα χωρίς δημοσιονομικό κόστος το 50% της αύξησης της δόσεως για 12 μήνες». Και διευκρίνισε ότι «δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός, διότι γραπτώς έχω πάρει απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αν αυξήσουμε την περίμετρο ή αυξήσουμε το ποσοστό της δόσεως, τότε αυτό αμέσως θα μεταφραστεί από τον ευρωπαϊκό επόπτη ως "κόκκινο" δάνειο και θα αυξηθούν τα "κόκκινα" δάνεια, που πρέπει να το αποφύγουμε αυτό.
Δεύτερον το θέμα των προμηθειών, δώσαμε στις τράπεζες 12 προμήθειες που εκτιμούμε ότι είναι υψηλές για τον πολίτη, το τραπεζικό σύστημα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κάποιες από αυτές τις προμήθειες. Τρίτον, για τα επιτόκια καταθέσεων, πράγματι αποδέχεται το τραπεζικό σύστημα ότι τους τελευταίους μήνες κερδίζει πολύ περισσότερα, γιατί έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος των δανείων χωρίς να έχει αυξηθεί αντίστοιχα το επιτόκιο των καταθέσεων. Έτσι έχουν δεσμευθεί ότι θα αυξηθεί σύντομα και γενναία το επιτόκιο των καταθέσεων. Υπάρχει μία σημαντική πιστωτική επέκταση την προηγούμενη χρονιά και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό σήμερα μπορώ να σας πω ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός των τελευταίων 12 ετών, αλλά ναι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχουμε για αυτόν».
Για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός επανέλαβε ότι αφού δεν γίνεται να είναι γνωστή η τιμή του φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση έχει βάλει από τον κρατικό προϋπολογισμό στην άκρη 1 επιπλέον δισ. ευρώ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν τα νοικοκυριά για την ενεργειακή κρίση. Τέλος, ανέφερε πως για το «market pass» η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει τον Φεβρουάριο και η καταβολή των χρημάτων θα γίνει από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά, στις αρχές κάθε επόμενου μήνα για έξι μήνες.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: