Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Η ευρωζώνη βρίσκεται σε «πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση»

Σημείωσε ότι η περίοδος χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαίότητα λόγω της ύφεσης που διαφαίνεται στον ορίζοντα
Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία “πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση” η οποία θα θέσει υπό δοκιμασία πολίτες και επιχειρήσεις, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.
“Οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη συμπίπτουν με οικονομική επιβράδυνση και χαμηλή ανάπτυξη”, δήλωσε στην Ισπανική Συνομοσπονδία Ενώσεων Νέων Επιχειρηματιών σε συνέντευξη που αναδημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο της ΕΚΤ.
“Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα και οι επιχειρήσεις να είναι συνετά και να εστιάσουν σε βάθος χρόνου”, είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος επανέλαβε τα μηνύματα που κοινοποίησε η Τράπεζα στην απόφαση για τα επιτόκια της 15ης Δεκεμβρίου.
Ερωτηθείς για το πόσο υψηλά θα φτάσει το κόστος δανεισμού, επανέλαβε την πάγια θέση που εκφράζει η ΕΚΤ ότι αυτό θα αποφασιστεί “συνεδρίαση με συνεδρίαση και με βάση τα νέα δεδομένα”.
Είπε επίσης ότι «Οι μακροοικονομικές μας προβλέψεις προβλέπουν μια βραχύβια και ρηχή ύφεση στη ζώνη του ευρώ στο τέλος του έτους. Ωστόσο, αναμένουμε ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και αυτοί θα παραμείνουν το 2024 και το 2025».
“Αυτή η κατάσταση συνιστά αναμφίβολα πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητά τους”, επισήμανε. Όπως εξήγησε, “με μία ύφεση στον ορίζοντα, η τρέχουσα υψηλή αβεβαιότητα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες να κατανείμουν τα κεφάλαιά τους. Έτσι, με αυτό το φόντο, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνετοί”.

Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: