Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ, καλοκαιρία στην Ευρώπη

Ακραία διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Στον πάγο ΗΠΑ και Καναδάς με τον αριθμό των θυμάτων από τη φονική κακοκαιρία να μεγαλώνει. Τα πιο ζεστά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη.
Εβδομηνταδύο βαθμούς διαφορά θερμοκρασίας για τις δύο ηπείρους τα Χριστούγεννα σε ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει μια φορά στα 60 χρόνια.
Μια χειμερινή καταιγίδα με παγωμένους ανέμους, που σάρωνε εδώ και ημέρες τις κεντρικές και τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους και άφησε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς ηλεκτρικό την ημέρα των Χριστουγέννων.
Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το βαρύ ψύχος που συνεχίζει να πλήττει τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ παραμένουν οι φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλες τις ΗΠΑ, με την περιοχή που επλήγη περισσότερο να είναι αυτή του Μπάφαλο, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Μερικά από τα θύματα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητα και άλλα στο δρόμο, μέσα στο χιόνι.
Τα πιο ζεστά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη το φαινόμενο προκλήθηκε στις ΗΠΑ καθώς μια πολική αέρια μάζα από τον Καναδά κινήθηκε προς νότια φτάνοντας προς τον Κόλπο του Μεξικού τυλίγοντας στο κρύο και το χιόνι πολλές πολιτείες της Αμερικής ενώ στη Γηραιά ήπειρο μια αέρια μάζα που βρίσκεται πάνω από την Ιταλία έδωσε αυξημένες θερμοκρασίες επηρεάζοντας και τη χώρα μας με 18 και 20 βαθμούς βιώνει τα πιο ζεστά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών.
Για το ακραίο φαινόμενο σε ΗΠΑ και Καναδά μίλησε (OPEN) ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.
«Τέτοια φαινόμενα αυτής της έκτασης συμβαίνουν μια φορά στα 60, 70 χρόνια ή και 80 χρόνια. Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και όπως έχω τονίσει πολλές φορές όταν το ακραίο γίνεται σύνηθες τότε τα πράγματα δεν θα έχουν επιστροφή» τόνισε.
Οι προγνώσεις για τις επόμενες μέρες
Οι θερμοκρασίες αναμένεται ότι θα επιστρέψουν «στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα έως τα μέσα της εβδομάδας», σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).
Σχεδόν παντού στις αμερικανικές πόλεις, όπως στο Ντένβερ ή το Σικάγο, άνοιξαν καταφύγια για να υποδεχθούν ανθρώπους που είχαν ανάγκη ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο της υποθερμίας.
Στο Ελ Πάσο του Τέξας απελπισμένοι μετανάστες που είχαν έρθει από το Μεξικό κατέφυγαν για να ζεσταθούν σε εκκλησίες, σχολεία και ένα κοινωνικό κέντρο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπαιδευτικός και εθελόντρια Ρόζα Φάλκον.
Όμως μερικοί επέλεξαν να παραμείνουν έξω επειδή φοβούνταν ότι θα τραβούσαν την προσοχή των μεταναστευτικών αρχών, πρόσθεσε.
Ο «κυκλώνας-βόμβα» έπληξε και τον Καναδά, όπου τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου σε παγωμένο δρόμο στη Βρετανική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές.
Επίσης περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, κυρίως στο Οντάριο και το Κεμπέκ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: