Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Η μνήμη του χρυσόψαρου

Η λέξη παράγεται από το «μιμνήσκω», δηλαδή «θυμίζω», με καταγωγή από το ινδοευρωπαϊκό «*men-», που σημαίνει «σκέπτομαι».
Πολλοί νομίζουν πως η μνήμη στα χρυσόψαρα διαρκεί μόνο 3 δευτερόλεπτα. Αυτό όμως είναι μύθος: σύμφωνα με κάποιες επιστημονικές έρευνες, τα συμπαθή ψάρια θυμούνται γεγονότα ακόμη και για ένα διάστημα σχεδόν 2 εβδομάδων. Αλλες έρευνες τους δίνουν πολύ μεγαλύτερη μνημονική ικανότητα, διάρκειας τριών, ακόμα και πέντε μηνών.
Εάν σκεφτεί κανείς πως τα χρυσόψαρα ζουν μόνο 5-10 χρόνια, είναι προφανές πως αυτά τα όμορφα ψαράκια έχουν, κατ’ αναλογίαν, μεγαλύτερη μνήμη από τους ανθρώπους, και ειδικά τους Ελληνες.
Οι Ελληνες λοιπόν, στις εκλογές του Μαΐου, απέδειξαν περίτρανα πως ξέχασαν τα πάντα, όλα τα δεινά που τους επιδαψίλευσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ξέχασαν τους 37 χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού, που θα ήταν ασφαλώς λιγότεροι εάν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ξήλωνε το ΕΣΥ προς όφελος των κλινικαρχών, ξέχασαν τη νόμιμη ληστεία του εισοδήματός τους μέσω των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα, την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, ξέχασαν τη γιγαντιαία αναδιανομή του δημόσιου πλούτου προς όφελος των εταιρειών ενέργειας και του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τους εξωπραγματικούς μισθούς των γκόλντεν μπόις, τα δυσώδη οικονομικά σκάνδαλα των γαλάζιων κολλητών, τη βαθιά σήψη της πολιτικής εξουσίας, ξέχασαν τα πετσωμένα ΜΜΕ, τις τηλεφωνικές υποκλοπές, ξέχασαν τις εκατοντάδες χιλιάδες των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, την άγρια αστυνομική καταστολή και τις εκτελέσεις εν ψυχρώ των Ρομά, ξέχασαν τους νεκρούς των Τεμπών.
Οι Ελληνες απέδειξαν πως έχουν δυσανεξία προς την αλήθεια. Και αυτό είναι λογικό, ως αμνήμονες. Αλλωστε η αλήθεια, δηλαδή καθετί που συμφωνεί προς τα γεγονότα, προς την πραγματικότητα, αυτό που όντως συνέβη, ή συμβαίνει, ή είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συμβεί, ετυμολογείται από το επίθετο «αληθής», που κι αυτό προέρχεται από το στερητικό «α» και το «λήθος», που είναι η λησμονιά. Το επίθετο «αληθής» αρχικά θα προσδιόριζε γεγονότα ή πράγματα που δεν είναι δυνατόν να λησμονηθούν ή να αποκρυβούν, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Ο αληθής είναι ο φανερός, ο ελέγξιμος, ο αψευδής, και η αλήθεια είναι η κατάσταση κατά την οποία τα πράγματα δεν έχουν ξεχαστεί....
Οι Ελληνες όμως ξεχνούν, άρα δεν θέλουν την αλήθεια. Αποστρέφουν το πρόσωπό τους από τη μιζέρια τους, εθελοτυφλούν, επιλέγουν τα βολικά ψέματα από τις ανησυχητικές αλήθειες, αδρανοποιούν τη μνήμη τους. Μνήμη, λέει το Λεξικό, είναι η ικανότητα του νου να συγκρατεί γεγονότα, παραστάσεις, προηγούμενες εμπειρίες, και να τα ανακαλεί με το κατάλληλο ερέθισμα. Η λέξη παράγεται από το «μιμνήσκω», δηλαδή «θυμίζω», με καταγωγή από το ινδοευρωπαϊκό «*men-», που σημαίνει «σκέπτομαι». Ομόρριζο με τη μνήμη είναι το ρήμα «μανθάνω», καθώς κι η «μάθηση», η απόκτηση γνώσεων, η παιδεία...
Οταν όμως οι Ελληνες όχι απλώς δεν τιμώρησαν τη Νέα Δημοκρατία για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος τους ως κυβέρνηση, παρά την επιβράβευσαν κιόλας, δίνοντάς της μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές (40,79% από 39,85%), όταν ανέδειξαν τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον υπουργό της Τραγωδίας, πρώτο βουλευτή Σερρών με 24.651 ψήφους, ε, τότε είναι ολοφάνερο πως ο ελληνικός λαός γενικά δεν εκτιμά ούτε την αλήθεια ή τη μνήμη, ούτε τη σκέψη ή την παιδεία.
Συνεπώς, μακάρι να είχαμε τη μνήμη του χρυσόψαρου.
Της Αρνης το νερό
Της Αρνης το νερό
Της αρνησιάς…
Της αρνησιάς τη βρύση
Της Αρνης το νερό το ήπιες και…
το ήπιες και μ’ αρνήθης
Στίχοι: Της Αρνης το νερό, Σταύρος Σιόλας

Παύλος Μεθενίτης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: