Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

«Game of Thrones» στις Βρυξέλλες

Η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ● Τα πρώτα σενάρια για το μοίρασμα των κορυφαίων θεσμικών θέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ● Η Ιταλία, η Πολωνία και η Σουηδία έχουν επίσης προτείνει τις δικές τους επιλογές για τη διοίκηση της τράπεζας, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος δανειολήπτης και δανειστής στον κόσμο
Eξελίξεις δρομολογεί η ανακοίνωση της επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ότι θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η πρόθεση ανάληψης μιας εκ των κορυφαίων θέσεων της Ε.Ε. από μέλος των Φιλελευθέρων κάνει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες να… κινητοποιούνται.
Η Ιταλία, η Πολωνία και η Σουηδία έχουν επίσης προτείνει τις δικές τους επιλογές για τη διοίκηση της τράπεζας, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος δανειολήπτης και δανειστής στον κόσμο.
Αν όμως επιβεβαιωθεί η μετακίνηση της Φιλελεύθερης Βεστάγκερ, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του… παζαριού μεταξύ των πολιτικών οικογενειών στους θεσμούς της Ε.Ε. Συνήθως, η μοιρασιά των αρχηγικών θώκων γίνεται μετά τις ευρωεκλογές: με τη συμφωνία που είναι σε εξέλιξη, το ΕΛΚ έχει εξασφαλίσει την προεδρία της Κομισιόν με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν· οι Φιλελεύθεροι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Σαρλ Μισέλ· ενώ η προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου μοιράστηκε μεταξύ Σοσιαλιστών και ΕΛΚ. Τη δε θέση του ύπατου εκπροσώπου την κατέχει ο Σοσιαλιστής Ζοζέπ Μπορέλ.
Θα προσμετρήσει, όμως, και η τοποθέτηση Βεστάγκερ; Ναι, λένε κάποιοι στο ΕΛΚ, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί και από τις εκλογές. Αν οι Φιλελεύθεροι δεν πάρουν δεύτερη θέση στις ευρωπαϊκές top δουλειές, τότε «ανοίγει» ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους Πρασίνους και μάλλον για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου.
Και εκεί, θα μπορούσε να προωθηθεί η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ. «Δεν μπορεί να είναι Γερμανίδα η πρόεδρος της Κομισιόν και η ύπατη εκπρόσωπος ταυτόχρονα», μας είπαν διπλωμάτες.
Ισως τότε όμως στην εξίσωση μπει και η θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ. Παρ’ όλο που το αρνείται μετά βδελυγμίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταίριαζε... γάντι στη θέση.
Για την ιστορία, πάντως, η Βεστάγκερ αν επιλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα διευθύνει την τράπεζα, η οποία χρηματοδοτεί προγράμματα εντός και εκτός της Ε.Ε. Ο Βέρνερ Χόγερ, ο σημερινός πρόεδρος της τράπεζας, θα παραιτηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, ύστερα από δύο θητείες. Εάν η Βεστάγκερ αναλάβει τη θέση, θα αποχωρήσει από την Επιτροπή πολύ πριν από τη λήξη της θητείας της τον Οκτώβριο του 2024.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης πιθανότατα θα συζητήσουν την υποψηφιότητα της Βεστάγκερ σε άτυπη συνάντηση τον Σεπτέμβριο. Ενώ οι κυβερνήσεις, που συνήθως προσπαθούν να συμφωνήσουν για τον επικεφαλής της ΕΤΕπ με συναίνεση, μπορούν επίσης να ψηφίσουν.

Μαρία Ψαρά
Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

Αρκτούρος είπε...

Μιλάμε για σοβαρά θέματα. Η άλλη ανακοίνωσε τις ευρωεκλογές από τώρα για του χρόνου. Κοσμάρα.