Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί με ανυπολόγιστες καταστροφές.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι παγετώνες στα Ιμαλάια λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας να προκαλέσουν επικίνδυνες πλημμύρες αλλά και έλλειψη νερού στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε.
Από το 2011 ως το 2020 οι παγετώνες έλιωναν κατά 65% πιο γρήγορα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση αυτή του International Center for Integrated Mountain Development (ICIMOD).
«Λόγω της κλιματικής αλλαγής οι πάγοι θα λιώσουν, αυτό το γνωρίζαμε. Αλλά αυτό που είναι απρόσμενο και ανησυχητικό είναι η ταχύτητα» με την οποία λιώνουν, δήλωσε ο βασικός συντάκτης της έρευνας ο Φίλιπους Ουέστερ.
«Γίνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύαμε», εξήγησε. «Χάνουμε τους παγετώνες και θα τους χάσουμε σε 100 χρόνια», τόνισε.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι παγετώνες της περιοχής του Χίντου Κους και των Ιμαλαΐων -- που εκτείνονται σε 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, την Κίνα, την Ινδία, τη Μιανμάρ, το Νεπάλ και το Πακιστάν—είναι κρίσιμης σημασίας για περίπου 240 εκατ. ανθρώπους στις ορεινές περιοχές καθώς και για 1,65 δισεκ. άλλους στις κοιλάδες κάτω από τα βουνά.
Με βάση την τρέχουσα εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι παγετώνες ενδέχεται να χάσουν έως και το 80% του όγκου τους ως το τέλος του αιώνα, εκτίμησε ο ICIMOD, ένας διακυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Νεπάλ, στον οποίο μέλη είναι επίσης το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, η Κίνα, η Ινδία, η Μιανμάρ και το Πακιστάν.
Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων και του Χίντου Κους τροφοδοτούν 10 από τους μεγαλύτερους ποταμούς παγκοσμίως -- ανάμεσά τους ο Γάγγης, ο Κίτρινος Ποταμός, ο Μεκόνγκ, ο Ινδός και ο Ιραουάντι—και προσφέρουν έμμεσα ή άμεσα τροφή, ενέργεια και έσοδα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Ακόμη κι αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, οι παγετώνες θα χάσουν από το ένα τρίτο ως τον μισό όγκο τους ως το 2100, σύμφωνα με την έρευνα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: