Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Ο Μπακαλόγατος στις εκλογές

Να "μαζέψει τα ασυμμάζευτα" με συνταγές... μπακαλικής προσπαθεί η Ν.Δ, μετά τη δημόσια παραδοχή Σκυλακάκη ότι οι προεκλογικές της υποσχέσεις δεν περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις προς την Ευρώπη. Είναι δηλαδή ακοστολόγητες και "στον αέρα"...
Τακτικές… «μπακαλόγατου» και παιχνίδια με έννοιες και αριθμούς επιστρατεύει η Νέα Δημοκρατίας προκειμένου να «μαζέψει» την αποκαλυπτική δήλωση του Θόδωρου Σκυλακάκη που δύο φορές χθες παραδέχθηκε ότι τα προεκλογικά μέτρα που έχει εξαγγείλει το κόμμα του δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Επιβεβαιώνοντας έτσι τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκτιμούν ότι η Ν.Δ υπόσχεται άλλα στην προεκλογική περίοδο και για άλλα δεσμεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όσα είπε ο Θ.Σκυλακάκης δεν αποτελούν δηλώσεις κάποιου τυχαίου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά για λόγια ενός στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέλους της «κλειστής» ομάδας για την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης ενός προσώπου που προαλείφεται για μια εκ των κορυφαίων, αν όχι την κορυφαία, θέση στο οικονομικό επιτελείο εφόσον η Ν.Δ κερδίσει αυτοδύναμα τις εκλογές και αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα από την στιγμή που έγινε η επίμαχη δήλωση η Νέα Δημοκρατία καταβάλλει μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της. Αυτή υπονομεύεται όμως από τις δημόσιες εμφανίσεις και αναφορές του Θόδωρου Σκυλακάκη που συνεχώς εξαναγκάζεται να παραδεχθεί ότι τα μέτρα που υπάρχουν στις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ δεν υπάρχουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μάλιστα η υπόθεση αυτή αποκτά ειδική αξία αφού η υποτιθέμενη ένταξη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας των μέτρων που υπόσχεται η Ν.Δ ήταν το εχέγγυο για την κοστολόγηση τους, το οποίο επίσης καταρρέει.
Οι παραδοχές Σκυλακάκη
Η αρχή έγινε χθες το πρωί με την δήλωση του Θόδωρου Σκυλακάκη στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά FM» όπου δήλωσε πως «δεν μπορούμε να βάλουμε στο πρόγραμμα σταθερότητας όλες τις προεκλογικές μας υποσχέσεις». Θέση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι «τα δικά μας μέτρα έχουν ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο, είναι ήδη κοστολογημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης επιχείρησε στην συνέχεια να ανασκευάσει την δήλωσή του με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρόλα αυτά σε νέα συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και σε αντιπαράθεση με την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου υποχρεώθηκε να παραδεχθεί εκ νέου πως μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που έχει εξαγγείλει προεκλογικά η Ν.Δ δεν περιέχονται στο πρόγραμμα Σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα ο Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε πως «είχαμε πεί από την αρχή ότι ένα μέρος είναι μέσα ρητά και ένα άλλο μέρος θα καλυφθεί από την διαφορά των πρωτογενών πλεονασμάτων όπου έχουμε υποχρέωση» ενώ σε δημοσιογραφικό ερώτημα σχετικά με το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι ανέφερε πως «αυτό προκύπτει από το μακροοικονομικό σενάριο». Στην συνέχεια ο Θόδωρος Σκυλακάκης επιβεβαίωσε τα όσα καταμαρτυρεί η αντιπολίτευση λέγοντας πως τα προεκλογικά μέτρα που εξήγγειλε η Ν.Δ «δεν μπορούσαν να είναι από πλευράς θεσμικής στο πρόγραμμα σταθερότητας από την στιγμή που το πρόγραμμα ετοιμάστηκε τον Μάρτιο και βγήκε το μακροοικονομικό του σενάριο» εών «η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας είναι στις 26 Απριλίου». Σημείωσε μάλιστα πως «υπάρχουν ως δημοσιονομικός χώρος αλλά όχι ως συγκεκριμένα μέτρα».
Παρόλα αυτά στην προαναφερθείσα ανάρτησή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά «περιγράφονται αναλυτικά και 2,903 δις που περιλαμβάνονται ως δημοσιονομικός χώρος και αναφέρεται ρητά στη σελίδα 17 ότι θα χρησιμοποιηθούν για πρόσθετες δαπάνες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ που δεν είχε παρουσιαστεί όταν καταρτιζόταν το πρόγραμμα σταθερότητας». Ακόμη και έτσι όμως επιβεβαιώνεται πως τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Ν.Δ δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δηλαδή στις δεσμεύσεις προς την Ε.Ε.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε ειδική συνέντευξη τύπου ήδη από τις 9 Ιουνίου έχει αναφερθεί διεξοδικά στις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταθέσει στην Ε.Ε και το επικαλείται ως τεκμήριο κοστολόγησης των υποσχέσεών της.
Αντιδράσεις
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε κορυφαίο επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Ηράκλειο, μεταξύ άλλων τόνισε πως «το πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που έχει καταθέσει ως πρόγραμμα σταθερότητας, πριν από δύο μήνες, στις Βρυξέλες. Ότι και να μας λένε, όσα και να υπόσχονται, αυτό είναι και δεν έχει καμιά σχέση με όσα προεκλογικά και πλουσιοπάροχα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί δε προβλέπει αυξήσεις στο μέσο μισθό της τάξης του 25% αλλά πραγματική αύξηση μόλις 1,3% σωρευτικά στην επόμενη τετραετία. Δεν προβλέπει 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ παρά μονάχα 10.000 αντικαταστάσεις όσων αποχωρήσουν. Δε προβλέπει αυξήσεις στου δημόσιους υπαλλήλους αλλά μειώσεις στο μισθολόγιό τους κατά 730 εκατομμύρια και πραγματική μείωση κατά 10% των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, όπως η Υγεία και η Παιδεία».
Αναφερόμενη στις προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ αυτό η Έφη Αχτσιόγλου εστίασε στο θέμα των μισθών αναφέροντας ότι υποστηρίζει πως «θα αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, γι’ αυτό θα αυξηθεί ο μέσος μισθός κατά 25%. Αυτό πολύ απλά, δεν ισχύει. Επουδενί δεν υπάρχει αντιστοίχιση στην αύξηση κατώτατου μισθού και μέσου μισθού. Το 2019-2022 ενώ αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, ο μέσος μισθός αυξήθηκε μόλις 1%. Για να αυξηθεί ο μέσος μισθός χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ξεπάγωμα τριετιών. Έτσι αυξάνεται ο μέσος μισθός».
Αντίστοιχες προσεγγίσεις όμως καταγράφονται και στο ΠΑΣΟΚ. Αφού σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι από πλευράς Ν.Δ «είναι πλέον σαφής η εξαπάτηση». Τονίζει πως «ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, που αρέσκονται να παρουσιάζουν μια ειδυλλιακή εικόνα για την οικονομία, επί της ουσίας κρύβουν όσα έρχονται και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα κάνουν».
Μάλιστα στην ομιλία του στην Πάτρα ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν παρέλειψε να αστειευθεί με το ζήτημα αυτό και την πρόσφατη ομιλία Μητσοτάκη στην πόλη. Όπως σχολίασε «στα προεκλογικά σποτ της η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται αύξηση κατά 25% των μισθών του ιδιωτικού τομέα, αλλά στο μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεσμεύεται για αυξήσεις μόλις 13%.Καταλαβαίνω τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας εδώ στην Αχαΐα που είχαν την έμπνευση να υποδεχθούν με βάγια τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προφανέστατα τα βάγια τα άπλωσαν, γιατί νομίζουν ότι όπως ο Χριστός έκανε το θαύμα στην Κανά και πολλαπλασίασε τον οίνο και τον άρτο, έτσι και ο κ. Μητσοτάκης το 13% που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα το κάνει 25%.Απλά, λέω στους φίλους της Νέας Δημοκρατίας που είχαν αυτήν τη γραφική έμπνευση με τα βάγια ότι στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει ούτε Μεσσίας ούτε θαύμα. Υπάρχει κοροϊδία και περιφρόνηση των πραγματικών προβλημάτων του ελληνικού λαού».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: