Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Πάνω από 200 δισ. δολάρια για στήριξη στην πανδημία ίσως κατέληξαν σε απατεώνες στις ΗΠΑ

Περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να έχουν κλαπεί από δύο μεγάλες πρωτοβουλίες ανακούφισης για την COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από ομοσπονδιακή ελεγκτική αρχή που ερευνά ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενα προγράμματα που βοήθησαν τις μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν από τη χειρότερη δημοσιονομική κρίση εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια.
Τα ποσά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τον γενικό επιθεωρητή της Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της υπηρεσίας και υπογραμμίζουν πόσο ευάλωτα ήταν τα προγράμματα Paycheck Protection και Covid-19 Economic Injury Loan σε απατεώνες, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού.
Η έκθεση του γενικού επιθεωρητή ανέφερε ότι «τουλάχιστον το 17 τοις εκατό όλων των κεφαλαίων COVID-EIDL και PPP εκταμιεύτηκαν σε δυνητικά απατεώνες». Σύμφωνα με την έκθεση, η εκτίμηση της απάτης για το πρόγραμμα Economic Injury Disaster Loan COVID-19 είναι περισσότερα από 136 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιπροσωπεύει το 33% των συνολικών χρημάτων που δαπανήθηκαν για αυτό το πρόγραμμα. Η εκτίμηση της απάτης του Paycheck Protection είναι 64 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο γενικός επιθεωρητής.
Σε σχόλια που επισυνάπτονται στην έκθεση, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SBA) αμφισβήτησε τα νέα νούμερα. Ο Bailey DeVries, αναπληρωτής διαχειριστής της SBA για την πρόσβαση σε κεφάλαιο, είπε ότι η προσέγγιση του γενικού επιθεωρητή περιέχει σοβαρά ελαττώματα που υπερεκτιμούν σημαντικά την απάτη και παραπλανούν ακούσια το κοινό να πιστέψει ότι η δουλειά που κάναμε μαζί δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στην προστασία από απάτη.
Ο γενικός επιθεωρητής της SBA είχε εκτιμήσει προηγουμένως την απάτη στο πρόγραμμα δανείων για καταστροφές από την COVID-19 σε 86 δισεκατομμύρια δολάρια και στο πρόγραμμα Προστασίας Paycheck σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: