Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΔΝΤ: Για δύο χρόνια τον πληθωρισμό τροφοδοτούν τα εταιρικά κέρδη

Την ευθύνη των επιχειρήσεων και των εταιρικών κερδών στην αύξηση του πληθωρισμού, και όχι του κόστους εργασίας, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δύο τελευταία χρόνια. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό στο 2%, θα πρέπει πλέον οι επιχειρήσεις να αποδεχθούν το γεγονός ότι θα πρέπει να έχουν μικρότερα κέρδη.
Σύμφωνα με την αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον πληθωρισμό, το 2022 και το 2023 τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές περισσότερο από το υψηλό κόστος της εισαγόμενης ενέργειας. Πλέον, οι εργαζόμενοι πιέζουν για αυξήσεις μισθών για να ανακτήσουν τη χαμένη αγοραστική δύναμη και οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να δεχτούν μικρότερο μερίδιο κέρδους εάν ο πληθωρισμός θέλει να παραμείνει σε τροχιά επίτευξης του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2025.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κορυφώθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, καθώς το κόστος των εισαγωγών αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι εταιρείες μετέφεραν το μεγαλύτερο από αυτό το κόστος στους καταναλωτές. Έκτοτε, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,1% τον Μάιο, αλλά ο βασικός πληθωρισμός έχει αποδειχθεί πιο επίμονος, γεγονός που διατηρεί την πίεση στην ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκιά της, παρόλο που η ζώνη του ευρώ διολίσθησε σε συνθήκες ύφεσης στις αρχές του έτους.
Στο σχετικό διάγραμμα του ΔΝΤ, είναι σαφές ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός μέχρι στιγμής αντανακλά κυρίως υψηλότερα κέρδη και τιμές εισαγωγών. Τα επιχειρηματικά κέρδη αντιστοιχούν στο 45% των αυξήσεων των τιμών από την αρχή του 2022. Το κόστος των εισαγωγών αντιπροσώπευε περίπου το 40% του πληθωρισμού, ενώ το κόστος εργασίας αντιπροσώπευε το 25%. Οι φόροι είχαν ελαφρώς αποπληθωριστικό αντίκτυπο.
Στον πίνακα που ακολουθεί, η συμβολή των εταιρικών κερδών στον πληθωρισμό παρουσιάζεται με κόκκινο, του εργατικού κόστους με σκούρο μπλε και του κόστους εισαγωγών με αχνό γαλάζιο.
Όπως εξηγεί το Ταμείο, οι επιχειρήσεις της Ευρώπης έχουν μέχρι στιγμής θωρακιστεί περισσότερο από τους εργαζόμενους από το αρνητικό σοκ κόστους και τα κέρδη τους (προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό) ήταν περίπου 1% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό τους το πρώτο τρίμηνο του 2023. Την ίδια ώρα, οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν αναλογικά μειωθεί περίπου 2%.

Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί
Το ΔΝΤ πηγαίνει παραπέρα, επισημαίνοντας ότι η συμβολή του κόστους εργασίας στον πληθωρισμό θα πρέπει να αυξηθεί στο μέλλον, δηλαδή θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί. Πράγμα που συμβαίνει ήδη, σύμφωνα με το Ταμείο τους τελευταίους μήνες, ενώ μειώνεται η συμβολή των τιμών εισαγωγών στον πληθωρισμό, που είχε κορυφωθεί με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, το γεγονός ότι δεν αυξάνονται οι μισθοί είναι λογικό σε ένα βαθμό, καθώς διαπραγματεύσεις για τους μισθούς διεξάγονται σπάνια. Ωστόσο, πλέον, οι εργαζόμενοι, που είδαν τους μισθούς τους να χάνουν περίπου 5% της αξίας τους σε πραγματικούς όρους το 2022, πιέζουν για αυξήσεις μισθών. Συνεπώς, είναι βασικό να διαπιστωθεί πόσο γρήγορα θα αυξηθούν οι μισθοί και αν οι εταιρείες θα απορροφήσουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος χωρίς περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Πόσο πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί...
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ κάνει δύο υποθέσεις για τον ρυθμό αύξησης των ονομαστικών μισθών.
Στην πρώτη, οι μισθοί αυξάνονται με ρυθμό περίπου 4,5% τα επόμενα δύο χρόνια (ελαφρώς κάτω από τον ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023) και η παραγωγικότητα της εργασίας παραμένει γενικά σταθερή, ενώ οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων συνεχίζουν να μειώνονται, όπως προβλέπει η Έκθεση για την Προοπτικής της Παγκόσμιας Οικονομίας τον Απρίλιο. Τότε, το μερίδιο των επιχειρήσεων στα κέρδη υποχωρήσεις στα προ πανδημίας επίπεδα ώστε ο πληθωρισμός να φτάσει τον στόχο της ΕΚΤ έως τα μέσα του 2025.
Στη δεύτερη περίπτωση, οι μισθοί θα αυξηθούν περισσότερο, π.χ. σε ποσοστό 5,5%, που απαιτείται για να φτάσουν οι πραγματικοί μισθοί στο επίπεδο πριν από την πανδημία έως το τέλος του 2024. Τότε, το μερίδιο των κερδών θα πρέπει να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, για να φτάσει ο πληθωρισμός στην τιμή-στόχο του 2%, εκτός και υπάρξει κάποια απροσδόκητη αύξηση της παραγωγικότητας.
Συνιστάται... λιτότητα
Παρά τις παραπάνω παραδοχές, το ΔΝΤ επιμένει στην πρόσφατη ανάλυσή του για την ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι οι μακροοικονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν αυστηρές, για να σταθεροποιήσουν τις προσδοκίες και να διατηρήσουν υποτονική τη ζήτηση. Διότι, όπως εκτιμά, αυτό θα πίεζε τις εταιρείες να δεχτούν συμπίεση του μεριδίου των κερδών και οι πραγματικοί μισθοί θα μπορούσαν να ανακάμψουν με μετρημένο ρυθμό.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: