Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ευρωβουλευτές προωθούν νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση του μη συναινετικού σεξ

Ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας προωθούν δεκάδες ευρωβουλευτές, που σήμερα συμφώνησαν να εργαστούν ώστε να καταστεί ποινικό αδίκημα το μη συναινετικό σεξ σε ολόκληρο το μπλοκ της Ε.Ε. Προαναγγέλλουν έτσι σύγκρουση σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες απέρριψαν το σχέδιο νωρίτερα αυτό το μήνα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε νομική βάση.
Αρκετές μορφές βίας μέσω διαδικτύου, όπως η εκδικητική πορνογραφία, τα deepfakes πορνό που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και η διαδικτυακή παρενόχληση θα μπορούσαν επίσης να γίνουν ποινικά αδικήματα, αφού η πλειοψηφία των νομοθετών στις επιτροπές για τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών υιοθέτησαν την εκδοχή τους για την πρώτη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των γυναικών από κατάχρηση.
«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση βίας στην Ευρώπη. Οι γυναίκες γίνονται όλο και περισσότερο στόχος», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. «Δεν πρόκειται μόνο για τις βέλτιστες πρακτικές ή τις συστάσεις που θα το αντιμετωπίσουν, αλλά για τη νομοθεσία που μπορεί να επιβληθεί».
Η οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας συγκέντρωσε την υποστήριξη των νομοθετών με ψήφους 71-5. Επτά βουλευτές απείχαν. Η ψηφοφορία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο, αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το POLITICO.
Το νομοσχέδιο θέλει να θέσει ελάχιστα πρότυπα της ΕΕ για ποινικά αδικήματα που κυμαίνονται από τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων έως την καταδίωξη στον κυβερνοχώρο, καθώς και την ενίσχυση των προσπαθειών για την υποστήριξη των θυμάτων και τη συλλογή περισσότερων δεδομένων.
«Καμία Ευρωπαία δεν θα κατανοήσει ότι η κυβέρνησή της δεν αντιμετωπίζει τον βιασμό μέσω έλλειψης συναίνεσης στα υψηλότερα επίπεδα, γιατί ξέρουν πόσο φρικτό έγκλημα είναι ο βιασμός», δήλωσε η επικεφαλής της ιρλανδικής κεντροδεξιάς βουλευτής (ΕΛΚ) Φράνσις Φιτζέραλντ. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «πρέπει να γνωρίζουν ότι η συμπερίληψη του βιασμού αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε. Η πρώτη συνάντηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο αναμένεται στις 13 Ιουλίου.
Το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι επί του παρόντος χωρισμένο σχεδόν στη μέση, με 14 χώρες —συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Πολωνίας— να απαιτούν από τα θύματα να αποδείξουν τη χρήση βίας ή απειλής σε περίπτωση βιασμού, και 13 άλλες—συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σουηδίας και της Ελλάδας— να βασίζουν τον ποινικό ορισμό του βιασμού στη συναίνεση.
Σύμφωνα με το POLITICO οι ευρωβουλευτές ήταν πιο κοντά στη συμφωνία των κυβερνήσεων της ΕΕ να ποινικοποιήσουν κάποιες μορφές διαδικτυακής βίας με μέγιστη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός ή δύο ετών. Τέτοια εγκλήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικού υλικού, ακόμη και όταν οι εικόνες και τα βίντεο είναι ψεύτικες και χειραγωγούμενες και καταδίωξη στον κυβερνοχώρο. Η κοινή χρήση δεδομένων κάποιου, όπως μια διεύθυνση για υποκίνηση βίας —γνωστή ως doxxing— μπορεί να γίνει εγκληματική.
Σε μια προσπάθεια να αυστηροποιήσουν το σχέδιο νόμου, οι νομοθέτες της ΕΕ θέλουν επίσης να ποινικοποιήσουν την αποστολή σε κάποιον στο Διαδίκτυο αυτόκλητων εικόνων και βίντεο με γεννητικά όργανα με σκοπό να «προκαλέσουν ψυχολογική βλάβη». Ψήφισαν επίσης να προχωρήσουν πέρα από την τιμωρία της παρότρυνσης στον κυβερνοχώρο για κακοποίηση γυναικών για να συμπεριλάβουν τη βία κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: