Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Η φορολόγηση του ακραίου πλούτου θα σώσει τις φτωχές χώρες από την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αν οι συνδυασμένες εκπομπές των πλούσιων χωρών συνυπολογίζονταν στην καταστροφή που προκαλεί η κλιματική κρίση στις φτωχότερες χώρες, οι πλούσιοι θα χρωστούσαν στους φτωχούς 6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως «αποζημιώσεις» για τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Από την τσέπη του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη πρέπει να πληρωθούν οι ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες, τονίζει μία ομάδα με πάνω από 100 από τους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου, η οποία συγκροτήθηκε με σκοπό να υιοθετηθούν γενναία υπέρ των πιο ευάλωτων και λιγότερο υπεύθυνων κρατών.
Η χρονική στιγμή της δημιουργίας της ομάδας έρχεται λίγο καιρό πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο χρηματοδότησης που θα διεξαχθεί στο Παρίσι την Πέμπτη και την Παρασκευή, με οικοδεσπότη τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τη Μία Μότλι την πρωθυπουργό των Μπαρμπάντος.
Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η επιβολή ενός φόρου τουλάχιστον 2% στις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου θα συγκέντρωνε τρισεκατομμύρια δολάρια κατά της κλιματικής καταστροφής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το ποσό ανέρχεται σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Οι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του εξέχοντος υπερασπιστή της αποανάπτυξης Τζέισον Χίκελ, έγραψαν μια επιστολή προς τους παγκόσμιους ηγέτες ενόψει της συνόδου κορυφής. Ζητούν φόρο 1,5% για να επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου και να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος θα περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είναι υπεύθυνοι για ένα τεράστιο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με το πλουσιότερο 1% να ευθύνεται για διπλάσιες εκπομπές ρύπων σε σχέση με το φτωχότερο μισό του πλανήτη, σύμφωνα με την Oxfam, και παρόλα αυτά δεν έχουν ορισθεί περιορισμοί στην παραγωγική τους δραστηριότητα ή μέτρα για τη λογοδοσία τους.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αν οι συνδυασμένες εκπομπές των πλούσιων χωρών συνυπολογίζονταν στην καταστροφή που προκαλεί η κλιματική κρίση στις φτωχότερες χώρες, οι πλούσιοι θα χρωστούσαν στους φτωχούς 6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως «αποζημιώσεις» για τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Στην επιστολή, οι οικονομολόγοι ζητούν επίσης τον τερματισμό των επιβλαβών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και τη διαγραφή χρεών για ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες.
Τα «καυτά» θέματα της συνόδου
Περίπου 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να παρευρεθούν στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής.
Στόχος της συνόδου είναι να αντιμετωπιστούν οι βαθιές ανησυχίες που έχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για τη συνεχιζόμενη έλλειψη οικονομικής βοήθειας που τους έχουν υποσχεθεί εδώ και καιρό οι πλουσιότερες χώρες, για να τις βοηθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Ηγέτες όπως ο Όλαφ Σολτς, ο καγκελάριος της Γερμανίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ, αναμένεται να παραστούν.
Η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι ένα ολοένα και πιο επίμαχο ζήτημα για τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες θίγονται που οι πλουσιότερες χώρες βοηθούν την Ουκρανία και βρήκαν τρισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του Covid, αλλά δεν είναι πρόθυμες να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης για την οποία ευθύνονται κατά κύριο λόγο.
Τον Νοέμβριο οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο για «απώλειες και ζημιές», ώστε να στηρίξουν την ανασυγκρότηση κοινοτήτων που έχουν πληγεί από την κλιματική καταστροφή. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πώς θα συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται. Οι φτωχότερες χώρες δυσκολεύονται επίσης να βρουν πρόσβαση σε πόρους για την πράσινη ανάπτυξη των οικονομιών τους, παρά το γεγονός ότι οι πλουσιότερες χώρες καλούνται να μειώσουν τις εκπομπές τους.
Η Μότλι έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της για μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας και των συναδέλφων διεθνών ιδρυμάτων της προκειμένου να τριπλασιαστούν τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το συνέδριο θα συζητήσει επίσης για πιθανές νέες πηγές εσόδων, όπως φόρους σε δραστηριότητες με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: