Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Η ευθύνη των κομμάτων

Ενα σχέδιο για τη μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. προωθείται από συμφέροντα, θεσμικά ή παράπλευρα, εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το χθεσινό βασικό θέμα της ναυαρχίδας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, με πρόεδρο τον Σταύρο Ψυχάρη, ώστε να μην υπάρχει λόγος περισσότερων αποδείξεων.
Οι Βρυξέλλες, λέει, θα βάλουν πλάτη για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους μόνο στην περίπτωση που μετεκλογικά υπάρξει ο «μεγάλος συνασπισμός». Εδώ υπάρχει προφανώς ένας εκβιασμός. Αλλά τι πραγματικά θέλουν οι Βρυξέλλες δεν είναι εύκολο να το πει κανείς. Είναι, όμως, βέβαιο πως όταν κάποιοι... ψιθυρίζουν στη βελγική πρωτεύουσα, κάποιοι στην Αθήνα σπεύδουν να ανταποκριθούν...
Το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών χωρίς αμφιβολία είναι στην ημερήσια διάταξη. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η αυτοδυναμία είναι δύσκολο να προκύψει στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα είναι κατηγορηματικά αντίθετα σε επαναληπτικές εκλογές. Συνεπώς η χώρα θα κυβερνηθεί από κόμματα τα οποία θα συνεργαστούν στη βάση των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί με το τρίτο μνημόνιο και με ένα πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί μεταξύ τους. Σε αυτή την πιθανή εξέλιξη δεν υπάρχει τίποτε κακό.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται από τη στιγμή που παράγοντες μέσα και έξω από τη χώρα, συμφέροντα και διαπλεκόμενοι, θέλουν να καθορίσουν και να σφραγίσουν αυτή την εξέλιξη. Να ορίσουν δηλαδή ποιοι θα συμμαχήσουν, ποιοι θα γίνουν υπουργοί και ποιοι θα είναι οι πιθανοί πρωθυπουργοί.
Σε αυτή τη χώρα, κυρίαρχος είναι ο λαός, ο οποίος εκφράζεται μέσω των κομμάτων που στέλνει στη Βουλή και εκείνων που θέλει να τον κυβερνήσουν στο όνομά του. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει πως τα κόμματα, με βάση την εντολή που λαμβάνουν από τον λαό στις εκλογές, κυρίαρχα και απολύτως ανεξάρτητα, αποφασίζουν και για τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες και για τη σύνθεση της εκάστοτε κυβέρνησης.
Συνεπώς, αυτά είναι υπεύθυνα απέναντι στον ελληνικό λαό και οφείλουν να καταδικάσουν τις παρεμβάσεις εγχώριων και ξένων «μαγειρείων» που θέλουν να νοθεύσουν τη θέλησή του.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: