Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ο εγωισμός των κρατών-μελών, κίνδυνος για την Ε.Ε.

«Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα, αλλά από τον αυξανόμενο οικονομικό εγωισμό μεταξύ των κρατών-μελών της», υποστήριξε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016. Όπως προειδοποίησε, «αν δεν υπερβούμε αυτόν τον εγωισμό, δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να πείσουμε τους ανθρώπους για την ευρωπαϊκή ιδέα».
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε πως η συνοχή, η σταθερότητα και η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης είναι «προς το ζωτικό συμφέρον μας» και ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «σωστά ζήτησε από τα κράτη-μέλη να τηρούν τους κανόνες της ευρωζώνης».
Σταθερή πορεία ανάπτυξης
Όσον αφορά τη γερμανική οικονομία, πάντως, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε ότι, παρά την κατάσταση με την υποτίμηση στην Κίνα και τη διαρκή υποτίμηση του νομίσματός της, δεν «βλέπει» λόγους ανησυχίας για περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης και ανέφερε ότι το ΑΕΠ, τόσο για το τρέχον όσο και το επόμενο έτος, θα αυξηθεί κατά περίπου 1,8%.
Σημείωσε πως «η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάπτυξης», με την απασχόληση να φτάνει στο επίπεδο-ρεκόρ των 42 εκατομμυρίων εργαζομένων. Αυτή η καλή κατάσταση της οικονομίας και η σταθερή δημοσιονομική πολιτική επιτρέπουν, σύμφωναμε τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), και τη στήριξη έκτακτων καταστάσεων όπως η προσφυγική κρίση.
«Διαφορετικά δεν θα είχαμε σήμερα τη δύναμη να υλοποιήσουμε ένα τόσο μεγάλο πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες», τόνισε, «χωρίς περικοπές για τους πολίτες και χωρίς αύξηση φόρων».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: