Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

«Μαϊμού» προϊόντα σε επώνυμα καταστήματα

Μπορεί να καταγγέλλουν κάθε τρεις και λίγο τους μαύρους μετανάστες και τους Κινέζους για το παρεμπόριο, αλλά έξι κεντρικά εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν να διαθέτουν στις αποθήκες τους χιλιάδες «μαϊμούδες» προς πώληση στο ανυποψίαστο αγοραστικό κοινό!
Η αστυνομία συνέλαβε μία ιδιοκτήτρια και πέντε υπεύθυνες καταστημάτων, τις οποίες παρέπεμψε στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία.
Είναι συνεχείς οι ανακοινώσεις των εμπορικών συλλόγων, τουλάχιστον των μεγάλων πόλεων της χώρας, για τη ζημιά που προκαλεί το παρεμπόριο στην αγορά και την οικονομία.
Αναφέρονται στους κινδύνους από τα «ακατάλληλα» αυτά προϊόντα και ζητούν επιμόνως τη δίωξη των αλλοδαπών μεταναστών που συνήθως τα πωλούν στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν.
Τι γίνεται όμως όταν τις «μαϊμούδες» πωλούν ή ακόμη και παράγουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες προωθώντας στην αγορά ως γνήσια αυτά τα προϊόντα κι εξαπατώντας επιπλέον το αγοραστικό κοινό;
Μια τέτοια περίπτωση αποκάλυψε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, με οργανωμένη επιχείρηση που διενέργησε ύστερα από καταγγελία θιγόμενης εταιρείας, της οποίας τα εμπορικά σήματα χρησιμοποιούσαν οι επιτήδειοι έμποροι...
Οπως έγινε γνωστό, νόμιμος εκπρόσωπος γνωστής εταιρείας ένδυσης έκανε συγκεκριμένες καταγγελίες βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε έφοδος σε έξι κεντρικά καταστήματα της πόλης.
Οι αστυνομικοί, έκπληκτοι, διαπίστωσαν ότι το παρεμπόριο δεν ανθεί μόνο στα πεζοδρόμια. Οι ιδιοκτήτριες και οι υπεύθυνες των εν λόγω εμπορικών καταστημάτων διέθεταν προς πώληση στο καταναλωτικό κοινό είδη ένδυσης, τα οποία έφεραν πιστά αντίγραφα των κατοχυρωμένων σημάτων της παθούσας εταιρείας χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
Μάλιστα σε υπόγειο χώρο ενός εκ των εμπορικών καταστημάτων βρέθηκαν ραπτομηχανές, ετικέτες και κατοχυρωμένα σήματα της καταγγέλλουσας εταιρίας. Η εκτιμώμενη ζημιά αγγίζει τις 128.000 ευρώ.
Επιτόπου συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας μια ιδιοκτήτρια και πέντε υπεύθυνες των καταστημάτων αυτών, ηλικίας από 35 έως 60 ετών. Επίσης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άλλων δύο επιχειρηματιών, που διαφεύγουν τη σύλληψη, για το αδίκημα της πλαστογραφίας και για παράβαση του νόμου περί σημάτων.
Στις αποθήκες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 3.133 απομιμητικά προϊόντα ένδυσης εταιρειών (μπλούζες, ζακέτες, φορέματα, παντελόνια κ.ά.), 1.120 ετικέτες και 518 καρτέλες -πιστά αντίγραφα των γνησίων- καθώς και πέντε ραπτομηχανές.
Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, όμως δεν θα έβλαπτε και μια ανακοίνωση των εμπορικών συλλόγων για το παρεμπόριο που γίνεται, όχι στα πεζοδρόμια, αλλά στα εμπορικά καταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: