Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Αλληλεγγύη στην Ελλάδα έναντι ίδιας ευθύνης

Φτιάξαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στη βάση της αρχής «αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, νωρίτερα σήμερα, στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο που συνεδρίαζε για τον προϋπολογισμό του 2016.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο.
«Η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο και ιδιαίτερα χώρες δυνατές στις μεταρρυθμίσεις, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, αναπτύσσονται πάνω από τον μέσο όρο. Η Ισπανία αναπτύσσεται τώρα όσο γρήγορα αναπτυσσόταν πριν από την κρίση και μπορούμε να πούμε ότι η μεταρρυθμιστική πορεία άξιζε τον κόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το χρέος στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «το λεγόμενο ποσοστό χρέους το 2015 θα μειωθεί για πρώτη φορά - στην ευρωζώνη στο 94% του ΑΕΠ και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 88%».
Και πρόσθεσε: «Αν είμαστε ειλικρινείς, και η Γερμανία έχει εδώ ακόμη δρόμο, αν δούμε τους όρους του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, χώρες όπως η Πολωνία, αλλά και η Σουηδία και η Δανία, έχουν σημαντικά λιγότερα χρέη σε σχέση με το ΑΕΠ τους από ό,τι εμείς. Άρα πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».
Γιούνκερ: Όποια κυβέρνηση προκύψει θα πρέπει να σεβαστεί το πρόγραμμα
Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο της ομιλίας του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το μεταναστευτικό.
«Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εάν αυτή τη φορά οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της Ε.Ε. και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική».
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια που αντιμετώπισε για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ελληνικό θέμα:
«Συχνά η Κομισιόν δέχτηκε επιθέσεις από άλλες χώρες-μέλη για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση -αν και δεν υπάρχει ακόμα λύση- του ελληνικού προβλήματος. Προσπαθούσα να εξηγήσω στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στην ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική».
Υποστήριξε, παράλληλα, ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. «Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία. Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τ' αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών, χρειάστηκε πάρα πολύ δουλειά, ακόμα και στις διακοπές».
«Θεωρώ ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας, δεν είναι μόνο δομικό -αν και είναι σοβαρά όλα αυτά-, αλλά και πρόβλημα που αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Δεν μου άρεσαν τα σχόλια στην Ευρώπη που έλεγαν “δεν έχει παρά να βγει η Ελλάδα από το ευρώ”, σαν να μην είναι σοβαρή χώρα», τόνισε.
Επίθεση Μάνφρεντ Βέμπερ στον Αλέξη Τίπρα
Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην Ελλάδα κατά τη σημερινή παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.
«Όποιος θέλει να δει πώς πάνε τα πράγματα σωστά», είπε, «πρέπει να δει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες. Όποιος κοιτάει όμως την Ελλάδα βλέπει ότι πέρασαν οι χαμένοι μήνες. Είχαμε μια συζήτηση εδώ με τον κ. Τσίπρα, αλλά πρέπει να πω ότι αξίζει σεβασμό η αλλαγή πορείας που έκανε γιατί χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν έχει μέλλον η χώρα. Ετσι, ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι η αριστερή ιδεολογία απέτυχε σε αυτήν την ήπειρο, γι' αυτό και υποχωρούν οι Podemos στην Ισπανία».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: